Danas se obeležava Mitrovdan – gradska i hramovna slava Kosovske Mitrovice

Vest je ažurirana

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan Svetog Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj praznik proslavlja se u Kosovskoj Mitrovici kao gradska i hramovna slava.

I ove godine, usled pandemije koronavirusa, izostale su gradske litije, rezanje slavskog kolača i Mitrovdanske česnice sa zlatnikom kod spomenika knezu Lazaru u centru grada, dok ujedno nisu održane ni gradske svečanosti.

Međutim, hramovna slava je ovog jutra obeležena služenjem liturgije u crkvi Svetog Dimitrija i sečenjem krsnog kolača.

Petković: Sa željom i nadom u bolje sutra, želim vam srećnu i blagoslovenu gradsku Slavu

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, čestitao je u ime Kancelarije, organima vlasti i svim žiteljima Kosovske Mitrovice gradsku Slavu Svetog Velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan.

„Proslavljajući današnji praznik, prizovimo njegove molitve da nam pomognu da istinom i verom, negujući ljubav, slogu i zajedništvo, sačuvamo naše svetinje, jezik, predanje i bogato kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, a pre svega jedinstvo srpskog naroda, duhovno i nacionalno, koje nam mora, sada i uvek, biti obaveza i put i naše radovanje boljoj budućnosti“, poručio je u čestitci Petković.

Dodao je i da će Kosovska Mitrovica, koja je bila i ostala temelj odbrane srpskog identiteta i srpskog duha, ostati i dalje „simbol snage, istrajnosti i nepokolebljive rešenosti našeg ostanka i opstanka na KiM“.

„Kancelarija za KiM nastaviće da bude oslonac i podrška Kosovskoj Mitrovici kroz brojne kapitalne projekte i ulaganja, stambeno zbrinjavanje, razvoj infrastrukture, kao što je to i do sada bio slučaj. Jer gradeći našu Kosovsku Mitrovicu, mi gradimo temelje naše budućnosti u pokrajini“, podcrtao je Petković.

Spirić: Danas je slava svima koji K.Mitrovicu doživaljavaju kao svoj grad

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, uputio je danas čestitku sveštenstvu i pravoslavnim vernicima povodom obeležavanja gradske slave Mitrovdana.

“Danas je slava svima koji Kosovsku Mitrovicu doživljavaju kao svoj grad. Slaveći Mitrovdan šaljemo poruku na važnosti istrajavanja u ovim teškim vremenima koja su nas zadesila. Danas je potrebno više nego ikada pomoliti se zaštitniku našeg grada Sv. Dimitriju verujući u napredak koji se postiže upornošću i odgovornošću. I u periodu pred nama, potrudićemo se da donosimo mudre i ispravne odluke“, naveo je Spirić u čestitci.

Predsednik je istakao da sloboda nema cenu i da je treba negovati.

„U nadi da do sledećeg Mitrovdana i dalje radimo na poboljšanju uslova života naših sugrađana kako bismo istrajali i opstali na ovom prostoru. Srećna nam slava- Mitrovdan!“, poručio je.

Foto: KoSSev

U srpskom narodu, kao i u Kosovskoj Mitrovici, Mitrovdan je jedna od većih slava.

U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine.

Svetog Dimitrija posebno slave, pored Srba, Grci i Rusi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi.

Sveti Dimitrije Solunski, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. On je stradao 306. godine zbog širenja hrišćanstva.

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.

Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

I danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije „bdeo nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća“.

Na Mitrovdan, čuveni hajdučki rastanak iz narodnih pesama, običaj je da se otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Mnogobrojne su srpske porodice koje danas slave svoju krsnu slavu.

Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.