Miftaraj: Ustav jasan, prvo se bira predsednik Kosova, pa vlada

Ehat Miftaraj
Foto: Kli-ks.org

U očekivanju početka sednice kosovske skupštine na kojoj će se uskoro, prema najavama, birati nova vlada, glavni kamen spoticanja bi mogla ostati tačka izbora predsednika Kosova.

Pobednička stranka LVV sa svojim kandidatom Vjosom Osmani do sada nije imala potrebnu većinu od minimalno 80 glasova koliko im je potrebno za prvi, odnosno drugi krug glasanja.

Iz Prištine je odmah po izboru Gljauka Konjufce za predsednika skupštine stigla vest da je on od Vjose Osmani, dosadašnje v.d. predsednice Kosova, „automatski preuzeo“ istu funkciju.

Međutim, kako za KoSSev objašnjava Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo, sled koraka je prema ustavu jasan: Prvo se bira skupština, pa predsednik Kosova, pa tek onda vlada.

Ukoliko se danas ne izabere kosovski predsednik a izabere nova vlada, poslanici koji nisu zadovoljni ovakvim redosledom, a najmanje ih je deset, imaju mogućnost da se obrate Ustavnom sudu i zatraže ocenu zakonitosti nove vlade.

U takvom slučaju Ustavni sud je jedina instanca koja odlučuje da li je vlada izabrana legalno.

Miftaraj hipotetički ne isključuje mogućnost da Ustavni sud može da donese odluku o nezakonitom izboru vlade.

On, štaviše, podseća da to ne bi bio prvi put da vlada padne na ovaj način, podsetivši da je poslednji put Hotijeva pala na isti način.

Na pitanje da li bi današnja „primopredaja“ v.d. predsednika Kosova Osmani na Konjufcu mogla da znači taktički potez Samoopredeljenja da u narednim mesecima obezbedi dvotrećinsku podršku poslanika, Miftaraj naglašava:

„Čak i ako se to desi, taj mandat i dalje ističe 5. maja. Ali, sa strane zakona i Ustava, ukoliko se danas bude prvo izabrala vlada a onda predsednik, to nije zakonito. Ustav Kosova i ustavna praksa kažu sledeće: Prvo se bira Skupština Kosova, pa predsednik Kosova pa onda vlada“.

To što LVV nastoji da, prema svemu sudeći, Gljauk Konjufca izborom za predsednika skupštine automski preuzme i funkciju v.d. predsednika Kosova, Miftaraj potvrđuje da se na to gleda kao na nameru LVV da izbegnu trenutnu situaciju u kojoj nemaju dovoljan broj glasova za predsednika Kosova.

„Ipak, to nije zakonito“, ponovio je Miftaraj.

Ovaj ekspert za kosovsko pravo na kraju kaže da ukoliko bi Konjufca ostao v.d. predsednik Kosova do 5. maja, kada ističe mandat koji je započela Vjosa Osmani, a LVV do tada ne obezbedi podršku od 80 glasova, koliko im je  potrebno – ide se na nove izbore.

O konstitutivnoj sednici koja se održava danas u Prištini čitajte u posebnoj vesti:

Izbor nove kosovske skupštine: Gljauk Konjufca predsedavajući skupštine i v.d. kosovskog predsednika

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.