Danas konferencija o Malom Šengenu

Rama Zaev Vučić
Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće putem video-linka na konferenciji Mali Šengen danas u 15:00 časova, saopšteno je jutros iz Predsedništva.

Na konferenciji će, pored predsednika Vučića, učestvovati i predsednik Vlade Republike Albanije, Edi Rama i predsednik Vlade Republike Severne Makedonije, Zoran Zaev.

Inicijativu balkanski Mini-Šengen pokrenuo je novembra prošle godine upravo ovaj trojac potpisavši zajedničku deklaraciju o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“.

Inicijativi bi, prema ovoj ideji trebalo da se pridruže sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i Priština koja je ujedno bila i najglasnija u protivljenju sprovođenja ove ideje nazivajući je nastavkom srpske hegemonije i četvrtom Jugoslavijom.

Međutim, na učešće u inicijativi Priština se ipak obavezala potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u Vašingtonu 4. septembra ove godine, a da će prisustvovati na narednom sastanku u sklopu ove inicijative potvrdio je ranije ove nedelje kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Na sajtu kosovskog premijera, međutim ova aktivnost još nije najavljena.

Inače, govoreći juče o ovoj inicijativi Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, jedne od zemalja koje bi trebalo da se pridruže inicijativi, Bisera Turković, izjavila je da će „Mali Šengen” postati deo Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.