Danas je Sveti Sava

Vest je ažurirana

Danas je Savindan – školska slava i dan prosvetara. Proslavlja se jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i srednjevekovnog književnog i duhovnog stvaralaštva – prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata, srpski princ i monah – Sveti Sava. I srpske škole na Kosovu proslavljaju i obeležavaju svoj najveći praznik.

Čestitku đacima na Kosovu među prvima uputio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. „Naša misija u Kancelariji za Kosovo i Metohiju da obnavljamo i gradimo škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvaramo uslove i ulažemo u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja“, naveo je. Čestitka je pristigla i od predsednika PO opštine Kosovska Mitrovica.

U Kosovskoj Mitrovici najavljeno je da će danas u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski Božur“ biti uručeni poklon paketići za učenike, kao i tradicionalno rezanje slavskog kolača.

U susret Svetom Savi, deci sa posebnim potrebama u ovoj školi, poklone su juče uručili i članovi Humanitarnog udruženja „Drug sa druma – Vozači sa srcem“.

Prigodan program i rezanje kolača održano je i u osnovnim školama „Branko Radičević“ i „Sveti Sava“, kao i u Srednjoj tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici – Mihajlo Petrović Alas.

Savindan svečano je proslavljen i u crkvi koji nosi ime ovog sveca u južnom delu Mitrovice. Prisutnima se obratio otac Nenad Stojanović poručivši:

„Evo hrama koji je njemu posvećenm ovaj hram, iako spaljen, iako je doživeo jednu potpunu golgotu, on Vaskrsava polako. Vaskrsava zahvaljujući Bogu, Svetom Savi i zahvaljujući svima vama“.

Učenici osnovnih škola, zajedno sa svojim nastavnicima i učiteljima, danas izvode prigodne pripremljene predstave u čast Svetom Savi.

Svečano je bilo i u Lapljem Selu, gde je Savindan obeležen liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke. Liturgiju je služio sveštenik Bojan Krstić.

“Draga braćo i sestre neka je blagosloven praznik svetog oca našeg Save, da proslavljate u zdravlju i ljubavi, da neprestano kličete sa ljubavlju našem najdivnijem svetitelju u srpskome rodu. Neka vas Bog blagoslovi u sve dane života vašeg”, rekao je otac Bojan okupljenim vernicima, prenosi Kim.

Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici.

Program je počeo izvođenjem himne posvećene Svetom Savi, a potom je prerezan slavski kolač. Grupa učenika nižih razreda pripremila je predstavu „Slava“ u kojoj su najmlađi iz ove škole pokazali običaje, ali i govorili o značaju Svetog Save kako za prosvetu, tako i za državu i crkvu, prenosi Kim.

Za večeras je bio zakazan tradicionalni Svetosavski bal u organizaciji Doma kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku, koji je ipak u međuvremenu otkazan.

Sa druge strane, u Domu kulture „Gračanica“ juče je bila održana svečana Svetosavska akademija. Svečana akademija započela je izvođenjem himne Svetom Savi, a u programu su se čula besede o srpskom svetitelju, kazivali stihovi. O Svetom Savi je govorila i predstavnica Kancelarije za Kosovo i Metohiju Malinka Mitrović.

U okviru programa dodeljeno je priznanje “Đorđe Lekić“ – ove godine književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja. Dodeljena su priznanja i pokloni najredovnijim čitaocima i korisnicima knjiga Narodne biblioteke u Gračanici.

Uoči obeležavanja školske slave predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić podelio je paketiće deci u Osnovnoj školi „Leposavić“ u Leposaviću.

Kao i prethodne godine, poklon paketiće obezbedila je bratska opština Stara Pazova.

Takođe, povodom Svetog Save pokloni su podeljeni i učenicima OŠ „Vuk Karadžić“ u Sočanici, a koje je obezbedio predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov. Poklone od lokalne samouprave dobili su đaci OŠ „Stana Bačanin“ iz Leška.

I manastir Visoki Dečani oglasio se uoči današnjeg praznika, u čast prvom srpskom arhepiskopu, podsetivši na fresku posvećenu njemu u Dečanskoj crkvi.

„Sveti Sava, Prvi Arhiepiskop Srpski, freska na južnom zidu Dečanske crkve blizu groba Sv. Stefana Dečanskog, naslikana oko 1340“, naveli su iz Manastira na Tviteru.

 

Đacima na Kosovu školsku slavu čestitao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, poručivši srpski narod od „nema veću ličnost i većeg prosvetitelja“.

„Sve što je potrebno jednom narodu, pre svega svest o sebi, potiče od njega. Sve što je potrebno jednoj državi, Sveti Sava je gradio i izgradio“, naveo je Petković.

„Doba srednjovekovne Srbije s razlogom se označava kao zlatni period srpske istorije, a svetorodna dinastija Nemanjića, kao svedočanstvo svoje moći ostavila nam je Đurđeve Stupove, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i mnoge svetinje sve do Hilandara, ali i poeziju i slikarstvo, koje su i danas ikone naše duhovnosti i samosvesti“

Petković je podsetio da je Sveti Sava prvi srpski verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac… utemeljitelj srpske duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim.

„Načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi ugradio je Sveti Sava u temelje srpske države, a njegova politička filozofija objedinila je kasnije ono najbolje i najlepše u srpskoj državnoj tradiciji“, navodi direktor Kancelarije za KiM, dodajući da je Sveti Sava vekovima i srpski duhovni stožer koji je objedinjavao Srbe u jednu duhovnu celinu.

Danas su u Svetom Savi, ističe Petković, sabrana sva vremena, povezani vekovi i ukrštene srpske istorijske sudbine i sva pokolenja – „što se u ovim vremenima zasigurno
najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji“.

Petković je poželeo da svetosavlje i nadalje bude duhovna sila koja će Srbe sabirati oko  istorije, kulture i identiteta.

„A Sveti Sava da prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom. Srećan vam Savindan!“, naveo je direktor Kancelarije za KiM u čestitki.

Čestitka je pristigla i od predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića.

„Draga deco i uvaženi profesori, danas želim da vam čestitam školsku slavu, jer ste vi ti zbog kojih mi i postojimo i za šta se svakodnevno borimo. Želim vam da svoje stečeno znanje ustostručite, da budete bogatiji svakog dana za još jedno stečeno iskustvo i da nikada ne skrenete s puta svetosavlja jer je to jedina smernirnica i svetlost na putu vaših života“, naveo je Spirić u čestitki.

Dodao je da svetostavski putokaz pravi put na kojem treba ostati.

A u Beogradu ministar prosvete, Branko Ružić, uručio je pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2022. godinu za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanja obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Povodom Savindana, koji se obeležava kao školska slava širom Srbije, nagradu su dobile ukupno 34 institucije i pojedinca, a Ružić je čestitao svim dobitnicima.

Srpski ministar prosvete ujedno je čestitao svim đacima i prosvetnim radnicima u Srbiji današnju školsku slavu.

Svetosavska akademija pod nazivom „Riznica Srbije“ biće održana večeras od 20 u MTS dvorani, a direktan prenos je na Drugom programu RTS2.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.