Danas je Kurban Bajram

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Kurban bajram. Praznik nosi ime po prinošenju žrtvi – kurbanu (ovca, goveče), što je, kako veruju ovi vernici – vid približavanja Bogu. Kurban bajram počinje u utorak uveče i traje do subote 24. jula i vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana. 

Kosovski muftija Naim Trnava, uoči Kurban-bajrama, čestitao je muslimanskim vernicima ovaj praznik, i pozvao građane da poštuju mere protiv koronavirusa.

Trnava je kazao da karakteriše klanje kurbana i obavljanje hadža, dodajući da se nada da će vernici sledeće godine imati priliku da odu u Meku i Medinu.

„Duhovno osećamo miris tih mesta i nadamo se da ćemo sledeće godine biti tamo.“, kazao je muftija.

Prema njegovim rečima praznik Ramazanskog bajrama zasnovan je na žrtvi, jednakosti, solidarnosti i dobroti.

Čestitke stižu i od srpskih i kosovskih političara.

Vučić: Da Bajramske praznike proslavite u duhu tradicije i običaja, deleći radost sa svojim najdražima, prijateljima i susedima

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, čestitao je Kurban Bajram reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Seadu Nusufoviću i svim vernicima islamske veroispovesti i poželeo da praznik provedu u sreći, miru i blagostanju.

„Želim da Bajramske praznike proslavite u duhu tradicije i običaja, deleći radost sa svojim najdražima, prijateljima i susedima“, naveo je Vučić u čestitki i poželeo da poruka Kurban bajrama bude „nadahnuće za snaženje istinskih vrednosti ljubavi, mira, tolerancije i suživota“, poručio je srpski predsednik.

Kurti: Žrtvovanjem sa zalaganjem i nadom, solidarnošću i ljubaznošću, učinićemo Kosovo prospertetnijim društvom

Kosovski premijer, Aljbin Kurti čestitao je svim vernicima praznik.

„Žrtvovanje učinjeno u dobroj nameri raduje naša srca. Nešto izgubimo, ali mnogo dobijemo. Ovo je poruka ovog praznika, koji ima još više značenja za narode poput nas, dakle ne velike i ne bogate. Našem zajedničkim žrtvovanjem, sa zalaganjem i nadom, solidarnošću i ljubaznošću, učinićemo Kosovo jačom državom i prosperitetnijim društvom“, poručio je Kurti u čestitki na Fejsbuku.

Podsetio je i na to da je ovo druga godina kako se praznik proslavlja u uslovima pandemije, ali da je na Kosovu kako je kazao ove godine mirnije, a da su mere ublažene zahvaljujući masovnoj vakcinaciji.

„Dakle, Kurban-bajram možemo slaviti po tradiciji, sa porodicom i prijateljima, ali ipak održavati higijenu i socijalnu distancu, jer ima mesta na svetu gde se pandemija vraća. Još jednom čestitam vama, vašim porodicama, Kurban- bajram!“, naveo je kosovski premijer.

Osmani: Praznici poput Bajrama pokazuju ljudsku solidarnost

Kosovska predsednica Vjosa Osmani kazala je da ovakvi praznici pokazuju solidarnost među ljudima.

„Neka ovaj praznik žrtve donese dobrotu i prosperitet vama, vašim porodicama i rođacima. Pre svega, donesite zdravlje i prosperitet za dobre dane, mir i solinaarnost među ljudima.
Srećan praznik Kurban-bajrama!“, poručila je u čestitki kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Haradinaj tradicionalno uz poslastice obeležio Bajram

I ovog puta, sada već tradicionalno bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj nastavlja sa posluženjem slatkiša. On je u naselju gde stanuje slatkišima „počastio“ pripadnike Kosovske policije ali i građane.

Praznik je čestitao svim vernicima a „veliku zahvalnost izrazio svima onima koji su odgovorni, policiji, vojsci, lekarima i medicinskim sestrama“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.