Danas je Krstovdan

krstovdan
Foto: srpskainfo.com

Srpska Pravoslavna Crkva danas slavi zimski Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Krstovdan je nepokretan praznik i slavi se, uvek uoči Bogojavljenja – kada pravoslavni vernici plivaju za Časni krst, kao sećanje na krštenje Isusa Hrista, kada ga je Jovan Krstitelj krstio u reci Jordanu.

Za razliku od letnjeg Krstovdana, koji se slavi 27. septembra i koji je u kalendaru obeležen crvenim slovom, jer simbolizuje uspomenu na pronalaženje Časnog krsta na kome je Isus razapet, ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Običaj je u srpskom narodu da na današnji dan vernici strogo poste, najčešće na hlebu i vodi, jer se tako pripremaju „za očišćenje duše pred ispijanje Bogojavljenske vodice, koja se osvešćuje u pravoslavnim hramovima“. U narodu je poznata izreka “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

U nekim krajevima postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva. Osvećena voda, iz hramova, najčešće se čuva preko godine u kući i koristi samo u izuzetnim prilikama.

Krstovdan se slavi uvek uoči Bogojavljenja, kao sećanje na krštenje Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Kao i svake godine i ovog, 19. januara, na jezeru Gazivode biće organizovano plivanje za Časni krst. Početak bogojavljenskog plivanja najavljen je za 13 časova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.