Danas je Đurđevdan

đurđevdan
FOTO: KoSSev

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Georgija, a Goranci na Gori Dan Goranaca – Ðurđevdan.

Đurđevdan obeležava, kako se veruje, granicu između zime i leta. Po narodnim običajima, na ovaj praznik pletu se venci od đurđevskog cveća, vernici se umivaju vodom u kojoj je odstojalo razno prolećno bilje, kupaju na reci. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija.

Goranci na ovaj praznik dolaze iz svih krajeva sveta na jug Kosova i Metohije da proslave svoj najveći praznik, gde se na otvorenom vesele tradicionalnim veseljima – uz dvotaktno „oro“, sa narodnim instrumentima – zurlama, tapanima i ćiftelijom i u narodnoj nošnji. Mnoga naselja na Gori, usled dugogodišnjeg odliva stanovništva, ožive upravo tek za Đurđevdan i na leto.

Đurđevdan je oktobra 2015. upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Iz Ministarstva kulture i informisanja navode da ovaj praznik proslavljaju jednom godišnje 6. maja, pod različitim nazivima (Sv. Đorđe, Đurđevdan, Đurđovdan, Ml’zigruda, Premlaz, Erdelezi) hrišćani (pravoslavni i katolici) i muslimani, na čitavoj teritoriji Srbije, a njegovo praznovanje posebno je naglašeno u oblastima sa razvijenijim stočarstvom.

S druge strane, običaj proslavljanja krsne slave je 2014. upisan i na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Petković čestitao žiteljima i predsedniku opštine Gora

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, čestitao je Đurđevdan Gorancima i predsediku opštine Gora, Neimu Sahtijariju.

„Vama, organima vlasti i svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima u delovima naše zemlje, regiona i sveta, čestitam Đurđevdan – Dan Goranaca i Dan Opštine Gora“, navodi se u čestitki.

Petković je istakao da su Goranci narod koji vekovima istrajava u teškim vremenima i da nikada nisu posustali, ni posrnuli.

„Već su ostali privrženi svom poreklu, jeziku i običajima. Zato i danas ponosno proslavljaju Đurđevdan, sećajući se svoje istorije i predaka, ali i gledajući u budućnost“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je i da su veze Goranaca i srpskog naroda neraskidive „istkane u borbi i nastojanjima da ostanemo i opstanemo na našim ognjištima na Kosovu i Metohiji“.

Kancelarija za KiM će nastaviti da ulaže napore za bolji život svih Goranaca, poručio je u čestitki Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.