Danas je 16 godina od Kumanovskog sporazuma

(Tekst je u prvom delu izvorno preveden sa albanskog)

Danas je 16. godišnjica potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u ​​Kumanovu, kojim je stavljena tačka na srpsko nasilje na Kosovu, zbog čega je NATO bombardovao srpske strateške ciljeve.

Ovim sporazumom, Srbija je bila primorana da povuče sve svoje vojne i policijske snage sa Kosova.

Kumanovski sporazum između NATO i SRJ potpisan je 9. juna 1999. godine, stupio je na snagu 11. juna 1999. godine, a potpisali su ga prvi komandant KFOR-a na Kosovu, Majkl Džekson, kao i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Nebojša Pavković, optužen u Hagu za ratne zločine i genocid.

Između ostalog sporazum predviđa:

c) da Kosovo napuste sve osobe i organizacije sa vojnim sposobnostima, uključujući i regularnu vojsku i pomorske snage, naoružani civili, paravojne jedinice, avijacija, nacionalna garda, granična policija, rezervisti, vojna policija, obaveštajne službe, MUP, lokalna policija, specijalna, antiterorističke jedinice, kao i bilo koje koje bude definisao KFOR.

g) utvrđena je vazdušna zona bezbednosti od 25 kilometara izvan granice Kosova

d) U području od 5 kilometara preko granice sa SRJ ne sme da se nalazi teško naoružanje i vojska, osim graničara.

Sporazum je postignut posle bombardovanja NATO-a na srpske ciljeve, koje je trajalo 78 dana, a nakon diplomatskih napora za okončanje rata na Kosovu, tokom kojeg je ubijeno i nestalo više od 15 hiljada ljudi, a preko milion je raseljeno. Materijalna razaranja su bila takođe masovna.

Dana 12. juna 1999. godine, na Kosovu su raspoređene kopnene trupe NATO-a i počelo je povlačenje srpskih snaga.

Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana je 10. juna 1999. godine izdao naređenje da se bombardovanje obustavi i Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, po kojoj je na Kosovo poslato 37.200 vojnika KFOR-a iz 36 zemalja.

Misija je bila podeljena u pet oblasti odgovornosti, koje su pripadale američkom KFOR-u, engleskom, francuskom, nemačkom i italijanskom.

Sa ulaskom NATO-a na Kosovu pokrenuto je privremeno raspoređivanje Ujedinjenih nacija, koji će upravljati zemljom na određeni vremenski period.

Istovremeno, pokrenuto je raspuštene Oslobodilačke vojske Kosova, kako bi se ona transformisala u Kosovski zaštitni korpus.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

 KoSSev/Činjenice: 

* Vojnotehnički sporazum ispred SRJ potpisali su generali VJ, odnosno MUP-a, Svetozar Marjanović i Obrad Stevanović

* General Nebojša Pavković u Hagu je osuđen za ubistvo, deportaciju i nehuman tretman kosovskih Albanaca 1999.

* Rezolucija 1244 predviđa uspostavljanje i nadgledanje privremenih institucija samouprave – do političkog rešenja, te prenošenje nakon osnivanja tih institucija – svojih administrativnih odgovornosti uz nadgledanje i podršku konsolidovanju kosovskih lokalnih privremenih institucija i ostalih aktivnosti izgrađivanja mira. Rezolucija je takođe planirala demilitarizovanje osoblja vojske SRJ, ali i povratak dela osoblja za četiri funkcije (uključujući i čuvanje manastira) koje će biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbednosti, a ograničene su na mali dogovoreni broj – stotine, ne hiljade, kao i povratak izbeglica.

* Rezolucija 1244 je predvidela i demilitarizaciju Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca i to kroz njihovu transformaciju u Kosovsku policijsku službu i Kosovski zaštitni korpus. 

* UNMIK i NATO su tek 14. jula ‘99 utvrdili mere koje će pratiti reintegraciju demilitarizovanih pripadnika OVK, da bi potom imenovali Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) koja će preuzeti centralnu ulogu u sprovođenju demobilizacije i reintegracije OVK u Kosovski zaštitni korpus. Uredbom 1999/8 Ujedinjenih nacija, u januaru 2000, zvanično je osnovan Kosovski zaštitni korpus

* Krucijalni delovi rezolucije 1244 za Srbiju i srpsku zajednicu nisu ispunjeni ni danas. Razgovori o povratku određenog broja bezbednosnog osoblja SRJ, odnosno Srbije na KiM-u nisu ni započeti; kontrola vazdušnog saobraćaja nije vraćena organima SRJ, Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, a nije ni uspostavljeno bezbedno okruženje za povratak izbeglica i prognanih.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.