Damati: Što pre pripremiti tužbu „za genocid“ protiv Srbije – „ima dovoljno dokaza“

FOTO: N1

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Lokalne institucije treba što pre da pripreme tužbu protiv Srbije za genocid, ocenjuju advokati sa Kosova.

Prema njihovim rečima, Kosovo ima dovoljno dokaza da se tako nešto može postići. Osim toga, traže da se Kosovo pripremi u tom pravcu, inače Srbija politički pobeđuje.

Advokat Musa Damati pominje tužbu koju je Poljska podnela protiv Nemačke za štetu koju joj je ova druga nanela tokom Drugog svetskog rata. Damati politiku netuženja Srbije smatra neuspehom.

„Republika Kosovo zaista mnogo kasni u pravnim procedurama u međunarodnom aspektu. Zamislite posle Drugog svetskog rata, nedavno je Poljska počela da traži odštetu od Nemačke zbog štete koju je nanela tokom Drugog svetskog rata, tako da Republika Kosovo nije ispoštovala ove procedure, sa vođstvom koje je imala u prošlosti, nije da je u ovoj fazi postigla bilo kakav napredak, stoga je krajnje vreme da se ozbiljno pristupi poslu kako bi se tražila odgovornost i odgovaralo za štetu koja je pričinjena, kako materijalnu tako i nematerijalnu“, rekao je Damati za Ekonomia Online.

Damati je takođe pokazao pravne puteve kojima Kosovo treba da ide u pripremi tužbe.

„U početku bi trebalo formirati njene radne timove, koji bi trebalo da održavaju stručne sastanke sa prikupljanjem svih dokaza i svedočenja koji postoje, jer u slučaju da ovakva tužba ne uspe u pravnom smislu, imajte u vidu da bi naša pozicija u ovom kontekstu samo oslabila i suprotna strana bi pobedila, tako da se početni posao mora obaviti veoma ozbiljno“, kazao je on, rekavši i da postoji mnogo dokaza i svedoka da tuži Kosovo.

Pročitajte još:

Osmani ponovo o „genocidu“, „silovano oko 25.000 žena, 13,000 nevinih civila ubijeno“…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.