Dalibor Filipović izabran za potpredsednika opštine u Kamenici, PDK traži da se odluka poništi

FOTO: Preuzeto sa Fejsbuka

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, prekjučerašnje izdanje)

Dalibor Filipović izabran je za potpredsednika opštine za zajednice u opštini Kamenica.

Skupština opštine Kamenica je na sednici održanoj 28. aprila, koja nije bila direktno prenošena kao prethodnog puta, sa 10 glasova za, izabrala Filipovića za potpredsednika opštine.

U odgovoru iz Opštine Kamenica za Kallxo navodi se da je 7 opštinskih odbornika bilo protiv, a 5 uzdržanih.

U odgovoru iz Kancelarije za medije Opštine Kamenica dali su razlog zašto sednica nije  prenošena uživo.

„Sednica je snimljena i u nedostatku uređaja nije direktno prenošena na Fejsbuku. Ali nakon sednice, sastanak je objavljen na sajtu Opštine. A pošto je sednica nastavljena dva dana posle praznika, to je posebno objavljeno“, kaže se u odgovoru.

Opština je saopštila i da je Filipović bio predsednik mesne zajednice Ajnovce, sela sa srpskim stanovništvom, a po zanimanju je pravnik.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, opštine u kojima najmanje 10% građana pripada nevećinskim zajednicama imaće potpredsednika opštine za zajednice, koji ima mandat jednak mandatu predsednika opštine.

„Imenovanje i razrešenje potpredsednika opštine za zajednice predlaže predsednik opštine i mora da ga odobri većina odbornika Skupštine opštine koji su prisutni i glasaju, kao i većina odbornika Skupštine opštine koji su prisutni i glasaju koji pripadaju nevećinskim zajednicama“, navodi se u zakonu.

Opštinu Kamenica predvodi Kadri Rahimaj iz Pokreta Samoopredeljenje.

PDK traži poništenje odluke o imenovanju Filipovića

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Demokratska partija Kosova reagovala je i od predsednika opštine Kamenica, Kadrija Rahimaja, zatražila poništenje imenovanja Dalibora Filipovića za zamenika gradonačelnika ove opštine.

Oni su saopštili da vlast predvođena Samoopredeljenjem u opštini Kamenica i predsednik opštine Kadri Rahimaj, preduzimaju iste korake kao i lider njihove stranke Aljbin Kurti u pogledu tesne saradnje sa Srbima koji se protive i bore protiv kosovske državnosti.

„Bez ikakve zakonske obaveze, predsednik opštine Kamenica, Kadri Rahimaj, preko delegata je izglasao za zamenika predsednika opštine Dalibora Filipovića, koji je do sada radio kao tehničko osoblje u osnovnoj školi. Filipović je u opštini Kamenica poznat kao pristalica Samoopredeljenja u drugom krugu izbora.

„Filipović je takođe kontinuirano na društvenim mrežama podržavao funkcionere Srpske liste koji su širili govor mržnje prema albanskim građanima Kosova“, navodi se u saopštenju.

PDK kaže da je Dalibor Filipović u nekoliko objava na Fejsbuku podržao bivšeg ministra Aleksandra Jablanovića povodom uvreda koje je izneo na račun majki iz Đakovice, rekavši da nije pogrešio što ih je nazvao „divljacima“.

Dalje kažu da gradonačelnik Rahimaj treba zbog ovoga da se javno izvini građanima Kamenice.

„Gradonačelnik Kadri Rahimaj mora da se javno izvini građanima Kamenice za ovu akciju. U suprotnom, ako se ne izvini dokazuje da je ovo imenovanje došlo kao rezultat političkih nagodbi Samoopredeljenja sa srpskim političkim grupama u Kamenici“, navodi se dalje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.