Dačić u Briselu razgovarao sa Lajčakom i Boreljom

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić boravi danas u Briselu gde se, između ostalih, sastao i sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, te sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom. Sa njima je, kaže, imao dobre razgovore, a oni su istakli konstruktivnu ulogu i pristup Beograda u najnovijim razgovorima koje je predsednik Srbije vodio sa međunarodnom „petorkom“.

„Istakli su odgovoran pristup i istakli su želju da se u narednom periodu ne bave rešavanjem tih, gotovo svakonedeljnih konflikata koji se dešavaju na KiM, po našem mišljenju isključivo krivicom Kurtija, već da se proba da se dođe do nekog dogovora koji bi dao čvršće garancije i omogućio mir i stabilnost u našem regionu“, kazao je Dačić u kratkoj izjavi za medije nakon sastanaka.

Odlazak Dačića u Brisel dolazi samo nekoliko dana nakon što su izaslanici SAD-a, EU, kao i savetnici iz Nemačke, Francuske i Italije, boravili u Beogradu i Aleksandru Vučiću predstavili francusko-nemački, tj. evropski predlog, sa čijim sadržajem javnost još uvek nije upoznata.

Predsednik Srbije je, kaže Dačić, jasno kazao Borelju i Lajčaku šta su crvene linije Srbije – ulazak Kosova u Ujedinjene nacije i njima je, kaže, to jasno.

„Ponovili su i ono što je predsednik rekao, što još jednom potvrđuje njegove reči, a to je da smo mi spremni da radimo na osnovama ovog plana i na njegovoj implementaciji i jasno im je, ovde su mi preneli da im je jasno rekao šta su njegove crvene linije, a to je članstvo Kosova u UN“.

Srpski ministar spoljnih poslova smatra da ZSO ne bi trebalo da bude sporna, te da je neprihvatljivo za Beograd da „neko govori o tome da ne može da je formira“.

Ujedno je, kaže, evropskog šefa diplomatije podsetio da je, na zahtev Ketrin Ešton i drugih međunarodnih faktora, upravo u zgradi gde su danas sedeli potpisao Briselski sporazum i da „su oni izmislili ZSO“.

Evropski zvaničnici, prema Dačićevim rečima, negativno ocenjuju ono što se čuje iz Prištine – da se ZSO neće formirati. Uloga Beograda, kaže, i dalje će biti konstruktivna.

U međuvremenu se oglasio i Žozep Borelj pozitivno ocenivši jučerašnju „javnu intervenciju“ Vučića po pitanju evropskog predloga. Borelj je ujedno podvukao da obe strane treba da sprovedu sve obaveze iz potpisanih sporazuma, uključujući formiranje ZSO.

Na pitanje novinara o sledećim koracima vezanim za evropski predlog, Ivica Dačić kaže da su oni: „da vidimo da li je moguće to o čemu mi govorimo, odnosno da li se ostaje pri tome da ZSO bude formirana“.

„To nije više do Srbije, to je pitanje za Prištinu. Predsednik Vučić je jasno rekao da mi očekujemo nastavak dijaloga i da ćemo igrati konstruktivnu ulogu. To je ocenjeno i ovde na svim zvaničnim sastancima u EU – jedna pozitivna uloga i odnos Beograda“.

O samom evropskom predlogu, kaže, nisu detaljnije razgovarali, „jer to nije njegov posao“.

Osim o pitanjima koja se tiču Kosova, sa evropskim predstavnicima razgovarao je o narednim koracima Srbije ka članstvu u EU, odnosno reformama koje treba da sprovede.

„Opšti je zaključak da treba da uspostavimo operativne saradnje, češće posete i ono što je bitno, da ističemo pozitivne primere naših odnosa, a to znači da na neki način probamo da sve ono u čemu se ne slažemo, da bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o EU. Znači, mislimo da je, kao i u odnosima sa nekim drugim političkim faktorima, i u odnosima sa EU treba više govoriti o svim prednostima, o perspektivama i onome što se našim građanima zaista nudi“, kazao je Dačić.

Sa Boreljom razgovarao je i o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, a tvrdi da EU nije zadovoljna procentom.

„Ja sam ponovio naše opredeljenje da ovde nije reč o našem vrednosnom opredeljenju u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini, u odnosima između Rusije i Ukrajine, nego je reč o refleksijama koje pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta ima, kada je reč o našoj poziciji u drugim međunarodnim organizacijama i institucijama onda sa našim odnosima koji podržavaju naš stav kad je reč o KiM u UN, a jedna od tih zemalja je Rusija“, kazao je Dačić.

Pročitajte još:

 

Gervala: ZSO koncept iz 19. veka; Petković: Mora se formirati da bi se nastavio dijalog

 

Kako je predsednik kuvao francusko-nemačku žabu i da li je ona Srbima skuvana?

 

Vučić potvrdio: Evropski plan de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju, ali ništa nije potpisano, ZSO završena u mesecima pred namaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.