Dačić: Tužba Kosova protiv Srbije za genocid nerealna

Izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija – da se sprema tužba protiv Srbije za genocid su nerealne, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, prenosi Tanjug.

Komentarišući Kurtijevu jučerašnju izjavu da Kosovo sprema tužba protiv Srbije za genocid i to nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, Dačić je za TV Pink kazao da ta izjava pokazuje da je „došlo vreme predizbornih kampanja“.

„Ne znam čemu sve to može da služi zato što to nije realno. Ako vi nad nekim počinite genocid, kako je onda moguće da taj narod koji je optužen za genocid bude gotovo istrebljen sa KiM, a Albanaca ima više nego što ih je bilo“, kazao je Dačić.

Dačić je danas ujedno čestitao svim građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ujedno se osvrnuo na izjave u kojima se izražava protivljenje današnjem prazniku, među kojima su bile i one koje su stigle iz Prištine. Ocenio ih je kao besmislene.

„Nikada nisam čuo u svojoj političkoj karijeri koja traje 30 godina da je iko ikada osudio Albaniju zbog Dana albanske zastave, a smeta nekome srpska zastava. Ne treba da se obaziremo na tako nešto, svi koji mrze Srbiju će biti protiv toga“, kazao je Dačić.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se juče u Tirani sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel.

Nakon ovog sastanka, između ostalog, govorio je o svom obećanju koje je dao kosovskoj javnosti pre više meseci – o podizanju tužbe za genocid protiv Srbije.

Ponovio je da je reč o obimnom poslu za koji je potrebno dosta vremena, te da vlada prikuplja neophodan materijal.

„Mi se pripremamo za ovo, pripreme koje su odlične u smislu prikupljanja dokumentacije, tako da ne možemo to učiniti brzo“, precizirao je.

Ovakve najave kosovskog premijera, ali i drugih prištinskih zvaničnika i ranije su nailazile na kritike srpskog državnog vrha, među kojima je i predsednik, Aleksandar Vučić, koji je pozvao Prištinu da to ne čini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.