Dačić odgovara Čitakuovoj: O kakvom kolonijalizmu vi pričate? Ponovo zahtevi za smanjenje uloge UNMIK-a

Nakon "ironične" replike kosovske ambasadorke u Americi, Vljore Čitaku, "desnoj ruci Slobodana Miloševića" – ministru spoljnih poslova Srbije, Ivici Dačiću, kako su preneli kosovski mediji, tokom jučerašnje sednice SB UN o tromesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, Dačić je takođe replicirao. On je odbacio tvrdnje ove ambasadorke o "sklonosti" Beograda "ka kolonijalizaciji Kosova", navodeći da "mi nismo kolonizatori i ne dozvoljavamo da se tako o nama govori u SB UN". Takođe, mogli su se čuti ponovo zahtevi za smanjenje broja sednica o radu UNMIK-a, kako bi se održavale na svakih šest meseci, a ne tri, ali i restrukturisanju ove misije u smislu veličine i aktivnosti, kako od ambasadora zemalja u SB UN, tako i od same Čitaku. Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin ocenio je da su mnoga očekivanja, kojima je Kosovo počelo godinu – dala manje rezultata, nego što je očekivano.

Ne možete da pričate neistine

"Setite se zverski ubijenog oca Haritona"

Tokom svog govora Ivica Dačić je pozvao ambasadore i da se sete zločina nad Srbima na KiM-u. On je podsetio i na slučaj oca Haritona, kojem je, kako je rekao, odsečena glava, onako kako to danas ISIS čini:

"Setite se i mučenika oca Haritona koji je zverski ubijen juna 1999. godine u mom rodnom Prizrenu, kojem je glava odsečena na isti način kako danas, na zgražavanje čitavog sveta, to čine teroristi Islamske države, ubijajući svoje nedužne žrtve. Obezglavljeno telo oca Haritona nađeno je sa polomljenim rukama i kičmom i ubodima nožem u predelu srca, užasnim svedočanstvima muka u kojima je postradao od ruku albanskih ekstremista."

"O kakvom kolonijalizmu vi pričate? Ovde sede zemlje koje su se oslobađale od kolonijalizma. Na Kosovu se nalazi prvi glavni grad Srbije, srpske crkve. Vi mislite da je dovoljno što ste ovde došli i što vas podržavaju zapadne zemlje da možete da pričate neistine," rekao je šef srpske diplomatije.

On je, u replici, primetio da se iz govora Čitakuove o Kosovu može videti kako se zamišlja da izgleda idealna zemlja.

"Čudim se zašto migranti koji prolaze preko Balkana ne idu na Kosovo, kad je tako idealna zemlja, nego njihovi građani beže sa Kosova u Zapadnu Evropu? O kakvoj državi vi govorite?" – upitao je on.

Odluka o bombardovanju Srbije nelegalna; Čitaku, vi ste Albanka a ne Kosovarka

Dačić se osvrnuo i na bombardovanje Srbije, rekavši da je takva odluka bila nelegalna i doneta bez odluke SB UN.

"Vi ste od početka imali plan ujedinjenja sa Albanijom, vi niste Kosovarka, vi ste Albanka, ovde je reč o nacionalnoj manjini u tuđoj zemlji koja je jednostrano proglasila nezavisnost," naglasio je Dačić.

Krijete se iza velikog brata

On je poručio da Srbiji nije potrebna podrška nikoga sa strane.

"Dajte da mi rešimo probleme. Vi se krijete iza velikog brata. Neće vam rešenje niko doneti, kao što vam ga je doneo na bombama 1999. godine. To je vreme završeno na vašu žalost," zaključio je šef srpske diplomatije.

Ponovo zahtevi za smanjenje broja sednica i promenama u UNMIK-u

Čitaku: Sednice izgubile smisao, ima važnijih pitanja

I ambasadorka Kosova u Americi, Vljora Čitaku, ukazala je na to, kako ona smatra, da je potrebno da se smanji broj sednica o Kosovu.

"One (sednice, prim. red.) čine da se osećamo neprijatno da svaka tri meseca dolazimo ovde, dok svet ima važnijih problema; 2016 je, a ne 1999, Kosovom ne upravlja UN, to je slobodna, nezavisna, suverena država, priznata od strane većine," navela je Čitaku. 

Ona je, prethodno, i na svom Twitter nalogu poručila da su sednice "izgubile smisao" od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova .

"Uskoro ću se obratiti SB UN. Bespotrebno je da kažem da su sednice izgubile smisao nakon 17. februara 2008. godine," navela je ona. 

Kao i tokom prošle sednice, mogli su se čuti zahtevi za smanjenje njihovog broja. Ambasadori Britanije, Francuske, SAD, Japana, Novog Zelanda i Malezije istakli su da su "tako česte" sednice SB UN-a o radu UNMIK-a "nepotrebne".

Predstavnica SAD istakla je da je UNMIK ispunio svoj mandat i da je vreme da SB UN smanji broj sednica o Kosovu koje je, ocenila je, dostiglo "tačku stabilnosti", dok "normalizuje odnose sa susedima".

Ona je predložila da se situacija na Kosovu prati na svakih šest meseci, umesto tri, navodeći da sve članice UN treba da priznaju Kosovo, jer će "uspeh Kosova značiti i uspeh celog regiona".

Ambasador Francuske podržao je napore da se izvrši rekonfiguracija UNMIK-a, kako po strukturi, tako i po veličini i aktivnostima, i istakao da je Pariz ubeđen da o budućnosti Kosova više ne treba da se razgovara u UN, već u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

On je pozdravio dogovore postignute u Briselu, ali je dodao da to nije dovoljno, te da Francuska očekuje njihovu primenu, uključujući i Zajednicu srpskih opština (ZSO).

On je pozvao da Srbe i kosovske Albance da razgovaraju o svim pitanjima, uključujući i rudarski kompleks Trepča.

Ambasador Britanije je ocenio da Kosovo ima veliki potencijal, pre svega u prirodnim resursima i talentovanim mladim ljudima. Pozdravio je posvećenost obeju strana dijalogu, ali je konstatovao i da je primena dogovorenog spora i pozvao obe strane da udvostruče napore.

Pohvalio je kosovskog predsednika Hašima Tačija zbog obilaska spomenika kosovskim Srbima, ali i ukazao da rešavanje pitanja iz prošlosti podrazumeva i pozivanje na odgovornost, istakavši da vladavina prava mora da važi za sve na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost.

"Mnogo je dijaloga o Kosovu ovde u Njujorku. UNMIK treba da se rekonstruiše i da se smanji," zaključio je predstavnik Britanije.

Novi Zeland smatra da SB UN treba da zauzme fleksibilniji pristup razmatranju situacije na Kosovu i da ne postoji opravdanost za održavanje kvartalnih sednica, rekla je ambasadorka te zemlje pri UN.

Predstavnik Ukrajine je ocenio da Zakon o Trepči negativno utiče na proces pomirenja i apelovao na obe strane da razgovaraju.

On je istakao da UNMIK igra važnu ulogu, ali da treba razmotriti racionalizaciju te misije.

Sa druge strane, ambasadori Kine, Rusije, Angole i Urugvaja istakli su da Rezolucija 1244 za njih ostaje osnovni važeći dokument za rešavanje pitanja na Kosovu.

Zamenik ruskog ambasadora rekao je da odluke kosovskih vlasti, kao što je usvajanje Zakona o Trepči – ne doprinose poboljšanju tamošnje situacije, i izrazio zabrinutost zbog oduzimanja imovine kosovskim Srbima.

On je naglasio da situacija na Kosovu mora da ostane pod budnom međunarodnom pažnjom i da niko u Savetu bezbednosti UN nema prava da dovodi u pitanje rezoluciju koja je doneta na tom istom mestu.

Ambasador Kine je izrazio nadu da će Beograd i Priština nastaviti dijalog i naglasio da se moraju uzeti u obzir interesi svih etničkih grupa na Kosovu.

Tanin: Manje rezultata od Kosova nego što se očekivalo

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin ocenio je u obraćanju Savetu bezbednosti UN, putem video linka – da su mnoga očekivanja, kojima je Kosovo počelo godinu – dala manje rezultata nego što je očekivano.

Političko nasilje je opalo u ovom periodu, rekao je Tanin, mada su različiti stavovi između vladajućih i opozicionih strana ostali i oni su i dalje polarizovani, što nije dobro za Kosovo.

U međuvremenu tradicionalni rivali Tirana i Beograd profitirali su od svog dijaloga, dodao je on.

"Uprkos političkoj polarizaciji neki političari na Kosovu su napredovali u izgradnji odnosa na uzajamnu korist," rekao je Tanin.

On je posebno istakao delovanje kosovskog predsednika Hačima Tačija i njegov razgovor sa udruženjima nestalih Albanaca i Srba kada je naglasio da će tu temu tretirati na humanitarnoj, a ne političkoj osnovi, kao i njegov sastanak sa albansko-srpskom grupom mladih da razgovara o boljoj budućnosti.

Takvi gesti podsećaju nas na potencijal koji daje dijalog, i tu se uključuje, ali nije ograničeno na dijalog Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU, rekao je šef UNMIK-a.

On je ukazao da je u periodu koji je obuhvaćen pojavilo kao još jedna prepreka dijalogu problem Trepče, i ne ulazeći u suštinu zakona, rekao da je način na koji je on usvojen bio siguran da će proizvesti negativnu reakciju. Poslanicima je dato manje od 48 sati da pregledaju nacrt i ta procedura je izazvala protest među srpskom zajednicom kao i iz Beograda, i dovelo do toga da srpski predstavnici suspenduju delimično rad u vladajućim institucijama, rekao je on.

Nedavne ankete koje je sproveo UNMIK ukazuju da su najveće brige na Kosovu nezaposlenost, korupcija, dodao je Tanin.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa sa Srbijom se smatra važnim prioritetom podjednako u zajednici kosovskih Srba i kosovskih Albanaca, i većina veruje da će učešće srpskih opština doprineti bezbednosti kosovskih Srba.

Bez obzira na poznate razlike evropska perspektiva ostaje stabilizaciona snaga u regiji Balkana, i nedavno je postignut pomak po pitanju telekomunikacija, rekao je Tanin. On je rekao da nasuprot tome ima malih znakova napretka po pitanju zajednice opština sa srpskom većinom.

On je pohvalio kosovske vlasti zbog nedavnog hapšenja jednog broja ljudi koji su planirali napade u regionu.

Rekao je da UNMIK ubrzano usvaja što efikasniji način da se suoči sa izazovima na Kosovu i osigura da ispunjava konstruktivno svoj mandat. Rekao je da je u tome presudan odnos sa kosovskim institucijama i istakao da je taj odnos konstruktivan.

Podsetio je da je ovaj izveštaj Ban Ki Muna Savetu bezbednosti UN poslednji njegov izveštaj o Kosovu, pošto se završava Banov mandat generalnog sekretara svetske organizacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.