"Čitaku replicira bivšoj desnoj ruci Miloševića – Dačiću u Savetu bezbednosti"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, predstavljala je Kosovo na sednici predstavljanja kvartalnog izveštaja Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Ovde je govor Čitaku, koji nije potpun, gde uz ironiju odgovara Dačiću koji je Kosovare optužio za kriminal, a govorila je i o Trepči, zločinima Srbije i mnogom drugom:

Mi Kosovari smo dokaz da kada postoji solidarnost, hrabrost i volja, a da smrt može da umre. Još uvek se radujem kada smo se posle rata vratili u svoje domove, a sve je bilo uništeno.

Oni čine da se osećamo neprijatno da svaka tri meseca dolazimo ovde, dok svet ima važnijih problema; 2016 je, a ne 1999, Kosovom ne upravlja UN, to je slobodna, nezavisna, suverena država, priznata od strane većine.

Istorija vreme ne može da vrati, ali se svaka tri meseca vraćam ovde da od svog kolege iz Srbije, iz paralelnog univerzuma, čujem da Kosovo ne postoji, da su kosovski Albanci sprovodili etničko čišćenje, u vreme kada je Milošević vodio rat, da su OVK teroristi s Kosova i da je Kosovo prekršilo međunarodno pravo koje je Srbija branila. A u stvarnosti, Kosovo je slobodno i nezavisno, i ovu činjenicu ne može da promeni niko.

Ono što se dogodilo na Kosovu jeste da je terorisano stanovništvo steklo slobodu i nezavisnost.

Mi doprinosimo da se istraže navodni zločini Kosovara, a vi niste uradili ništa.

20 hiljada žena je silovano na Kosovu, broj optuženih je nula. 1.262 dece je brutalno ubijeno, broj zatvorenika optuženih je nula. Hiljade je nestalih i ni traga od jasne odgovornosti punog lanca komandovanja. Vlada Srbije izgradnjom objekata sakriva masovne grobnice. Broj zatvorenika nula, opet. Ne može biti pomirenja bez odgovornosti.

Dva kosovska građana su uhapšena u Srbiji, od kojih je jedan komandant Kosovske policije, koji je pušten nakon što nije imalo dokaza. Kosovari se ne osećaju bezbedno kada putuju kroz Srbiju, jer Srbija krši međunarodno pravo i krši sporazum o slobodi kretanja.

Oni su najavili i poternice za Bilom Klintonom, Medlin Olbrajt, Havijerom Solanom, Žakom Širakom, Tonijem Blerom, kao i mnogim drugim.

Srbija je instrumentalizovala srpsku zajednicu na Kosovu, kao sredstvo za svoje ciljeve. Rudnici Trepče su kosovski i Kosovo će ih voditi. Štaviše, administracija UN koja je prenela svu odgovornost na Povereničku agenciju, koja je sada Kosovska agencija za imovinu (KPA), u nadležnosti je Kosova. Srbija nema pravni osnov da podrži zahteve za preduzeća koja su na teritoriji Kosova. Kosovska vlada i narod Kosova će se tome usprotiviti. Ova vrsta ponašanja krši normalizaciju odnosa. Srpske vlasti nemaju pravni osnov u svojim rečima, ili svojim postupcima, samo sklonost ka kolonijalizaciji Kosova. Završeno je vreme kada se o Trepči odlučivalo u Beogradu. Čak je i Ustavni sud odlučio isto nakon što su srpski poslanici poslali pitanje ovom sudu, koji je rekao da nije pravno definisan za zajednice, već za celo društvo. Nadamo se da će predstavnici Srba na Kosovu svoje odluke doneti ne uzimajući instrukcije iz Beograda.

Uvaženi članovi Saveta bezbednosti, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da odgovorim na nadrealna zapažanja.

Reći da je 200.000 Srba raseljenih sa Kosova posle rata, nije uopšte tačno, jer bi to značilo da su svi Srbi s Kosova otišli. Pre je na Kosovu živelo 194.000 Srba. Mi sada nemamo tačan broj Srba na Kosovu, jer Srbija nije dozvolila da se oni popišu pre nekoliko godina, čak i onaj koji bi bio na spisku smatrao bi se izdajnikom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.