Dačić: Moj posao je da obezbedim da više nijedna zemlja ne prizna Kosovo

Dačić Novo jutro
Foto: Printscreen, Youtube, Pink

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je njegov posao da obezbedi da više nijedna zemlja ne prizna Kosovo.

„Ići ću svuda, jer je to moj posao“, rekao je Dačić za RTS.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija uspešna u svojoj politici nagovaranja zemalja da povuku priznanje Kosova i da to nekim zapadnim zemljama smeta.

Dačić je naveo da se u posete mnogim zemljama s kojima Srbija obnavlja odnose nije išlo i po više decenija.

Podsetimo, Dačić je pre nekoliko dana bio u poseti Somaliji i nalazio se u predsedničkoj palati u Mogadišu na sastanku sa predsednikom te zemlje u trenutku terorističkog napada.

„Afrika je za nas veoma važna, ima 54 članice Ujedinjenih nacija iz Afrike od 193. Takođe, to su naše tradicionalno prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Jugoslavije, ali zemlje u kojima niko nije bio po 10, 20, a u nekima i 30 godina“, rekao je Dačić, a prenosi portal RTS.

Dodao je da su to države u kojima smo posle 2000. godine zatvorili ambasade i okrenuli se Zapadu.

„Ja, naravno, podržavam naše strateško opredeljenje za članstvo u EU, ali smatram da je u ovom trenutku takođe naš strateški interes da se borimo za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a to znači da održimo našu poziciju oko Kosova i Metohije, a ona može biti održana samo ukoliko se ne dozvoli da Kosovo postane članica različitih međunarodnih organizacija, uključujući i UN“, objasnio je Dačić.

„Novosti“ – Mogerini: Prekinite lobiranje do rešenja

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini do sada je više puta zahtevala ukidanje taksi kao uslov za nastavak dijaloga, a ovog puta, kako “Novosti” saznaju, Mogerini je postavila još jedan. Mogerini je zatražila prvo da kosovske vlasti ukinu takse na srpske proizvode, a da onda nastupi moratorijum u lobiranju i jednih i drugih do postizanja rešenja u dijalogu, prenose “Novosti”.

Istakao je da je neophodno da se te zemlje upoznaju sa našim stavovima i da je zbog toga važno da se sa njima razgovara.

Naveo je da je najpre posetio Tanzaniju, u kojoj trideset godina niko od srpskih zvaničnika nije bio.

„Mi smo zatvorili ambasadu u Tanzaniji, a očekujemo da Tanzanija zna šta su naši interesi“, rekao je Dačić i dodao da je Tanzanija potpuno uvidela našu poziciju i da ne veruje da će više glasati za Kosovo.

Druga destinacija bio je Madagaskar, koji ima novog predsednika, a ministar kaže da je bilo važno obezbediti da oni ne promene odluku o tome što su povukli priznanje Kosova.

Treća zemlja je bio Svazilend koji je priznao Kosovo, četvrta Kongo gde se sastao sa novim predsednikom. „On mi je rekao da daje čvrstu reč da neće priznati Kosovo i neće menjati poziciju“, dodao je Dačić.

Zatim je posetio Togo i Ganu. „Mi smo sa njima gotovo prekinuli sve odnose, ali su predsednici tih zemalja svesni situacije“, rekao je ministar.

Nakon toga je na poziv predsednika Somalije otišao i na sastanak u Mogadiš imajući u vidu da Somalija smatra da prelazna vlada koja je 2010. godine donela odluku o priznanju Kosova, da ta odluka nije validna.

Na pitanje da li je rezultat posete najava ukidanja priznanja, Dačić kaže da ćemo videti šta će se dešavati.

„Ne može se jednom posetom rešiti nešto što se nije rešavalo 20, 30 godina“, naglasio je Dačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.