Dačić: Kosovo "zemlja" u kojoj je glavna slika gde "huligani na krovu crkve lome pravoslavni krst"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na jučerašnjoj konferenciji za medije, posle sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije američkih država, Luisom Almagrom, govoreći o članstvu Kosova u UNESCO, Kosovo opisao kao "zemlju" u kojoj je "glavna slika ta gde huligani…kriminalci, teroristi, pljačkaši se nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni krst" i koja je obišla ceo svet, istovremeno poručivši da je Kosovo nije prošlo "kvalifikacije" za prijavu za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. 

"Kosovo nije prošlo kvalifikacije da može uopšte da se prijavi za članstvo u UNESCO. Zemlja u kojoj je glavna slika ta gde huligani, kako bih ih nazvao, kriminalci, teroristi, pljačkaši se nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni krst je obišla ceo svet. Uništeno je više od 250 pravoslavnih spomenika na Kosovu i Metohiji, crkava, manastira iz 11. veka, pa nadalje i oni će sada čuvati kulturnu baštinu? A da ne pričam o tome da je namera da se ta baština preimenuje da ne bude srpska, već kosovska,"  rekao je on.

Dačić je dalje dodao:

"Sve je moguće. Svakakva odluka može da bude doneta, ali ipak postoje granice licemerja i postoje granice dvostrukih standarda."

Govoreći i članstvu Kosova u UNESCO, on je istovremeno pozvao sve ostale institucije u Srbiji da se uključe u "borbu", te da će razgovarati sa Patrijarhom, ali i da je u pitanju "zaštita hrišćanstva na KiM-u".

"Ja pozivam sve druge institucije u Srbiji da se uključe u ovu borbu. Ovde nema pasivnih posmatrača. Nije ovo pitanje za Ministarstvo spoljnih poslova, ili za Vladu Srbije, ovo je pitanje za celu Srbiju; Srpska pravoslavna crkva – razgovaraću sa Patrijarhom. Znači, i oni imaju velike mogućnosti da rade na ovome, da razgovaraju sa pravoslavnim crkvama drugih zemalja, sa katoličkom crkvom, sa Vatikanom. Ovde je reč o zaštiti hrišćanstva na Kosovu i Metohiji," rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.