Drecun: Zajednica srpskih opština posle kosovskih izbora

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun je danas izjavio da će Zajednica srpskih opština biti formirana tek posle vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, koji se očekuju u maju ili junu.
 
Drecun je za Televiziju B92 kazao da vlasti Kosova zbog izbora postavljaju prepreke stvaranju Zajednice koje su "izvan briselskog sporazuma".
 
"Oni neće odustati od takve politike sve dok se ne održe njihovi izbori. Što se tiče albanske strane, put za formiranje ZSO u punom kapacitetu biće otvoren tek nakon održavanja izbora na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun.
 
Po njegovoj oceni, kosovski izbori će usporiti pregovore sa Srbijom jer će Priština morati da se ponaša "onako kako misli da će to albanska javnost na Kosovu i Metohiji da prihvati".
 
Drecun je izneo da smatra da će u današnjim pregovorima u Briselu glavnu reč u delegaciji Srbije voditi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji je, kako je rekao, budući premijer Srbije.
 
Drecun očekuje da će u tim pregovorima biti reči o spornom predlogu kosovskog izbornog zakona, kojim je predviđeno da samo građani s dokumentima Republike Kosovo mogu da glasaju na izborima.
 
Takođe bi trebalo da bude reči o pravosuđu, ali hapšenje kosovskih Srba neće biti "dominantna tema", dok evropski zvaničnici sigurno neće s delegacijom Srbije razgovarati o krizi u Ukrajini u prisustvu premijera Kosova Hašima Tačija, smatra Drecun.
 
Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je rekao da Priština pokušava da prekroji sporazum o pravosuđu, tako da jedna sudska administracija bude nadležna za četiri opštine na severu i tri opštine sa većinskim albanskim stanovništvom.
 
On je istakao da je Srbija pristala da za te opštine bude nadležan jedan sud, ali s posebnim administracijama za većinske srpske i albanske opštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.