CPT: Poziv za stažiranje za diplomce iz nevećinskih zajednica

CPT

Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavila je konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz manjinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Kosovu“, za diplomirane studente iz redova nevećinskih zajednica iz deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Cilj projekta je da unapredi veštine diplomaca iz srpske i ostalih manjinskih zajednica, osposobljavajući ih da kao javni službenici stručno i efikasno funkcionišu u jedinicama lokalnih samouprava ili institucijama centralnih vlasti, poručuju iz ove NVO.

Program se zasniva na obavljanju stručne prakse i oblikovan je tako da odgovori potrebama institucija lokalne administracije na Kosovu, što se u ovom slučaju posebno odnosi na deset opština sa srpskom većinom – Gračanicu, Ranilug, Parteš, Novo Brdo, Klokot, Štrpce, Severnu Mitrovicu, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

U prvoj fazi programa biće odabrano do 75 diplomiranih studenata, navode iz CPT.

Stažiranje će trajati ukupno 12 meseci, gde će stažisti pohađati četvoromesečnu obuku koja obuhvata časove: obuke za rad na računarima i kancelarijskom opremom, Javni sektor na Kosovu – institucije, zakoni i procedure, Poslovna korespondencija i komunikacija sa klijentima, kao i časove albanskog i engleskog jezika – nakon čega će polagati ispite za dodatne sertifikate.

Opciono će zainteresovanim stažistima biti ponuđen i kurs nemačkog jezika.

Nakon završene obuke, u trajanju od četiri meseca, a koja se izvodi na srpskom jeziku, svi kandidati će polagati testove znanja gde će svima koji test polože biti ponuđeno da stručnu praksu, u narednih 8 meseci, nastave u nekoj od jednica lokalne samouprave ili u nekoj od institucija na centralnom nivou.

Kandidati sa najboljim ocenama dobiće priliku da nastave stažiranje u jednoj od ambasada ili Kancelarija za vezu u Prištini, navodi se u saopštenju CPT.

Prema navodima ove NVO, stažisti će za vreme trajanja stažiranja primati nadoknadu u bruto iznosu od 150 evra mesečno.

Po završetku stažiranja, svi kandidati koji su uspešno završili Program će dobiti sertifikat.

Više o procesu izbora i o opštim uslovima za prijavljivanje na konkurs možete pogledati na sajtu ove organizacije.

Rok za prijavu je do 30.04.2021. u 16 časova.

Ovaj projekat je podržala Ambasade Republike Nemačke u Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.