Završen projekat razvoja demokratskih i efikasnih opština

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Ambasadorka SAD Trejsi En Džejkobson posetila je sever Kosova povodom završetka projekta USAID-a posvećenog razvoju demoktartskih i efikasnih opština. Završna svečanost održana je u Zvečanu, dok je u Leposaviću otvorena renovirana sala Skupštine opštine kao poslednja u nizu aktivnosti u okviru ovog projekta.
 
Program USAID-a za demokratski efikasne opštine (DEMI), sprovodi se na celom Kosovu od 2010. godine. Dobro iskustvo sa opštinama na jugu, podstaklo je saradnju nakon lokalnih izbora i sa četiri nove srpske opštine na severu.
 
Ovo je i srećan i tužan momenat, jer je projekat bio veoma uspešan, ali se do kraja meseca završava, rekla je ambasadorka Džejkobson.
 
”Savetnici na projektu DEMI sarađivali su sa novoizabranim gradonačelnicima i opštinama od januara. Pomagali su kada je u pitanju organizacija, resursi, pomagali su u komunikaciji između institucija na lokalnom i centralnom nivou i uvek su bili spremni da se našoj ambasadi obrate kada postoji problem oko koga im je potrebna pomoć,” rekla je ambasadorka Džejkobson
 
Predstavnici opština na severu zadovoljni su dosadašnjom saradnjom i rezultatima projekta.
 
Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, rekao je da će biti zadovoljni ako budući projekti budu makar 50 odsto uspešni kao ovaj.
 
”Ja se nadam veoma uspešnoj saradnji i što se tiče nas gradonačelnika, opštinske uprave i odbornika, moram reći da imate naše potpuno poverenje,” rekao je Rakić
 
Šefica administrativne kancelarije Adriana Hodžić poručila je da bez tehničke i stručne pomoći USAID-a oni se ne bi mogli nazvati uspešnom pričom.
 
”Uz vašu podršku napravili smo opštinsku instituciju koja na transparentan i efikasan način pruža usluge građanima bez ikakvog nametanja.”
 
Gradinačelnik Zvečana, Vučina Janković nije se obraćao okupljenima, dok se Stevan Vulović, predsednik opštine Zubin Potok, SMS porukom zahvalio američkoj ambasadorki i poručio joj da je žrtva političkog progona i zamolio da svojim autoritetom utiče na one koji ovu nepravdu vrše.
 
Stevan Vulović se zajedno sa još 15 Srba sa severa nalazi spisku Euleksa zbog navodnih krivičnih dela koja su počinjena za vreme rata 1999. godine.
 
Ambasadorka Džejkobson se prethodno sastala i sa gradonačelnikom Leposaviće Draganom Jablanovićem povodom otvaranja renovirane skupštinske sale. Ovo je bila poslednja aktivnost u okviru DEMI projekta, ali prva u opštini Leposavić.
 
”Ovo je za nas veliki projekat bez obzira što finansijski nisu to pozamašna sredstva kakva očekujemo u budućnosti, ali je mnogo važno jer je prvi projekat. Posle ovog projekta nadam se da su vrata širom otvorena za nove projekte, mnogo bolje i mnogo veće,” rekao je gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović.
 
Odbornici su u prisustvu američke ambasadorke isprobali novi elektronski sistem za glasanje i registraciju. Ambasadorka SAD-a je poručila da je u planu otvaranje novog projekta pomoći opštinama, ali i pojedincima u privatnom sektoru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.