Civilna zaštita na dnevnom redu u Briselu

Tehnički timovi Kosova i Srbije danas su u Briselu razgovarali u vezi sa pitanjem raspuštanja civilne zaštite na Severu Kosova. 
 
Kako se navodi u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera, Hašima Tačija, tokom ovog sastanka razgovaralo se o postupcima koje treba preduzeti u vezi sa "potpunim i efektivnim raspuštanjem ove ilegalne strukture, prema postignutom dogovoru koji podrazumeva prestanak aktivnosti, zatvaranje lokacija  delovanja i predaju  njihovih uniformi i operativne opreme, prema međunarodnim pravilima." 
 
U saopštenju se dalje navodi da je prilikom ovog sastanka razgovarano i o "integraciji srpskih pojedinaca, koji žele da se integrišu u kosovske državne institucije", te da je potrebno što pre izvršiti proces raspuštanja civilne zaštite, odnosno integraciju pojedinaca u kosovski sistem kako bi se doprinelo upostavljanju zakona, reda i stabilnosti na Severu Kosova.
 
"Ovim procesom okončava se prisustvo nelegalnih srspkih struktura bezbednosti, i uz proces kompletnog raspuštanja ilegalne srpskih strukture, pravno i praktično se završava praksa upadanja Srbije na Kosovu u sferi bezbednosti", zaključuje se u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera. 
 
Pitanje civilne zaštite na Severu Kosova je često prisutno u kosovskoj štampi, naročito od početka postavljanja barikada na Severu Kosova i briselskih pregovora. U nastavku pročitajte članak "Civilna zaštita pod lupom albanski službi", objavljen 12.05.2013. u listu "Akter", a u kom se daju detalji iz kosovske štampe o civilnoj zaštiti na Severu Kosova – kliknite OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.