Ruski diplomata: Na Kosovu počelo rušenje suverenih država

Šef kancelarije Ruske Federacije u Prištini, Andrej Šugorov izjavio je večeras da je akcija rušenja suvereniteta država počela upravo u Srbiji i na Kosovu i da Rusija nikada neće zaboraviti šta se tada dogodilo.

Govoreći na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, na promociji knjige Jelene Guskove "Kosovo i Metohija – rat i uslovi mira", Šugorov je dodao da je nakon toga usledilo rušenje i drugih država i prisutne podsetio na događaje u Iraku, Iranu, Libiji, Siriji, Avganistanu, Egiptu i u Ukrajini.

"Niko nije svestan i nije shvatio da Rusija ima granice do kojih može da trpi. Zapadne kolege su prešli tu granicu – rekao je Šugorov i istakao da im Rusija to 'neće oprostiti'".

Šugorov je rekao da se Rusija trudila 25 godina da sa zapadom gradi partnerske odnose ali da je to bilo uzalud i naveo da Rusija više nije spremna na kompromise koji idu na štetu njenih i interesa "slovenske braće".

"Nadam se da im neće pasti na pamet da vode rat. Stav Rusije je principijelan, nećemo menjati stav prema Kosovu," zaključio je Šugurov.

Šugorov je dodao da je bio u Prištini 17. marta na liturgiji posvećenoj žrtvama martovskog nasilja 2004. godine i da ga je bilo stid što sa njim nije bilo nijednog predstavnika zapadnih zemalja, koji ni tada nisu uspeli da zauste to nasilje "niti su imali želju da to učine".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.