"CIK 'započeo pripreme' za izbore" (FOTO)

Izvor: RTK/Infopress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Kako opozicija opstruiše rad parlamenta i kako je donela odluku o potpunom bojkotu, vanredni izbori se smatraju jedinom opcijom koju će predložiti novi predsednik, Hašim Tači.

Dok političke stranke u vlasti i opoziciji ne mogu da se slože u vezi sa rešenjem krize u zemlji, koja traje punih 7 meseci, a s obzirom na opstrukciju rada parlamenta od strane opozicije i odluku o punom bojkotu, vanredni izbori su opcija koju će novi predsednik, Hašim Tači, predložiti u susretu sa liderima političkih stranaka.

Gledajući na ovu situaciju kao na svršen čin, CIK je započela sa konkretnim merama za rano pripremanje novog izbornog procesa, počevši sa revizijom nekih od najvažnijih izbornih propisa koji omogućavaju bolju organizaciju i uspešan izborni proces. 

Revizija izbornih pravila je zahtev međunarodnih posmatrača na poslednjim parlamentarnim izborima tokom kojih je došlo do nekih grešaka koje ne bi trebalo da se ponove na narednim izborima.

Prema izvorima lista "Infopress", CIK je do sada izvršio reviziju i završio tri osnovna (izborna) pravila koja će pružiti bolji izborni proces, čak i ukoliko se utvrdi da će Kosovo ubrzo na vanredne izbore. 

Do revizije sadašnjih pravila došlo je kako promene ne bi postale hitne i uz rokove u kratkom vremenskom periodu, kao što se dogodilo na vanrednim izborima pre dve godine, kada nije uspelo da se dođe do kvalitetne revizije i kada je bilo određenih "rupa" u pravilima. 

Prema našim izvorima, CIK je, u cilju održavanja novih izbora, usvojio ova tri izborna pravila – pravilo br. 19/2016 o biračkom mestu, pravilo br. 18/2016 za imenovanje, sastav i funkcionisanje opštinskih izbornih komisija i smernica za menadžere i osoblje glasačkih centara. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.