CIK verifikovao rezultate izbora za skupštine opština, još uvek bez konačnih rezultata izbora za gradonačelnika u Klokotu

Više od mesec dana nakon kosovskih lokalnih izbora održanih 22. oktobra, Centralna izborna komisija verifikovala je danas rezultate izbora za skupštine u 37 opština. Objavljeni su konačni rezultati izbora za gradonačelnike u 17 opština, u kojima je bilo drugog kruga, uključujući i rezultate ponovljenih izbora u Partešu, gde je pobedu odneo Dragan Petković ispred Srpske liste. Rezultati još uvek nisu potvrđeni za skupštinu opštine Vučitrn, jer Vrhovni sud Kosova još uvek nije doneo odluku o podnetim žalbama, saopšteno je iz CIK-a. Ni rezultati izbora za gradonačelnika u Istoku i većinski srpskoj sredini – Klokotu, takođe, nisu objavljeni, jer odluka o pritužbama još uvek nije doneta, dodaju iz CIK-a. U vezi sa opštinom Klokot u javnost su slate konfuzne poruke o tome koji je kandidat pobedio, a situaciju komplikuje i to što Srpska lista podržava kandidata koji je u prvom krugu izbora bio na tuđoj listi, a koji je u međuvremenu prešao u Srpsku listu, dok je uskratila podršku kandidatu kojeg je podržavala u prvom krugu. Konferenciju CIK-a obeležila je polemika, kao i optužbe da se u Prištini "dogodio bugarski voz". Danas, od 15 časova počeo je 24-časovni rok za prigovore na rezultate izbora za gradonačelnika Izbornom panelu za žalbe i predstavke, najavila je predsednica CIK-a, Valjdete Daka.

Rezultati izbora za gradonačelnika su ipak, kako javljaju prištinski mediji, poništeni u opštini Istok.

"IPŽP je prihvatio kao zasnovanu žalbu političkog subjekta Demokratskog saveza Kosova i odlučio da se poništi rezultat lokalnih izbora 22. oktobra 2017., za drugi krug, održan 19.11.2017., za predsednika opštine Istok i naredio Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi izbore u ovoj opštini," rekao je predsedavajući IPŽP-a, Mulj Desku, za Lajmi.net, prenosi portal Kosovo24sata

Šta se dešavalo u Klokotu?

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga izbora za gradonačelnika u Klokotu, Spasić Strahinja iz Srpske liste dobio je 1030 glasova nasuprot 1020 koliko je osvojio Božidar Dejanović ispred GI "Klokot Vrbovac", ali koji je zapravo bio taj kojeg je Srpska lista podržala u drugom krugu izbora, nakon što je on, sa svim svojim članovima, pristupio Srpskoj listi. 

Ostalo je da se prebroji 17 uslovnih glasova, 5 glasova osoba sa posebnim potrebama i 19 pristiglih postom.

Prošle nedelje su na prebrojavanju odbijeni uslovni glasovi i izbrojano je 5 glasova osoba sa posebnim potrebama od kojih je, kako KoSSev nezvanično saznaje, tri bilo za Dejanovića, a dva za Spasića. Pristupilo se i brojanju 19 glasova pristiglih poštom. Svi su bili za Dejanovića, dok su iz kruga bliskog Spasiću naveli da je bilo navodno najmanje 9 sigurnih glasova za Spasića, ali kojih nije bilo na brojanju, te da su glasovi koji su se brojali bili "identični i falsifikovani".

Oni za koje su iz Spasićevog okruženja naveli da su glasali za njega poštom, prošle nedelje su dali izjave pred notarima, da bi potom bila podneta i žalba Izbornom odboru za žalbe, kao i krivične prijave a u kojima se navodilo da su izborni listići bili fotokopirani i lažni, odnosno, podnete  izjave glasača da su glasali za Spasića a ne za Dejanovića i da je neko zamenio njihove glasačke listiće.

U međuvremenu je Srpska lista sa potpisom "ovlašćenog predstavnika" Z.M., zatražila povlačenje 'sopstvene' žalbe na izborne rezultate koje je Strahinja Spasić, kao predstavnik Srpske liste podneo, uz navode da on "nije imao ovlašćenje stranačkih organa, niti se politički subjekt Srpska lista slaže sa ovakvim aktivnostima", a ne žele ni da dalje "komplikuju i ovako komplikovanu situaciju posle lokalnih izbora".

"Politički subjekat Srpska lista ne želi da bude uvučena u lične obračune pojedinaca zarad njihovih ličnih interesa," navodi se u ovom dokumentu u koji je KoSSev imao uvid.

Danas je portal Kosovo24sata javio da je Izborni panel za žalbe i predstavke "odbio žalbu kandidata za predsednika opštine Klokot ispred Srpske liste".

U Klokotu preokret?

Konačni rezultati izbora za gradonačelnike u Klokotu na kojima su se nadmetali Božidar Dejanović – koji je nekoliko dana pre drugog kruga izbora iz svoje GI "Klokot Vrbovac", sa svim svojim članovima prešao u Srpsku listu i kojeg je Srpska podržala u drugom krugu i Strahinja Spasić koji je u prvom krugu bio kandidat Srpske i imao podršku ove liste – nisu još uvek objavljeni. 

Koha javlja da je prebrojavanjem uslovnih glasova, onih dospelih poštom, kao i glasova osoba sa posebnim potrebama – rezultat u ovoj opštini "preokrenut". 

Nakon prebrojavanja ovih glasova, Dejanović je dobio 22 glasa više od svog protivkandidata koji je, javlja dalje Koha, dobio samo dva. 

Dejanović sada, kako dodaje ovaj kosovski medij, ima 1042 glasa, a Spasić 1032. Ukoliko se potvrdi pobeda Dejanovića, biće to kandidat koji je za drugi krug izbora imao podršku Srpske liste.

Polemika između članova CIK-a iz različitih stranaka

Verifikaciju rezultata pratila je, kako javljaju kosovski mediji, polemika između pojedinih članova CIK-a. 

Sami Hamiti iz redova LDK-a glasao je protiv konačnih rezultata u opštini Priština. Tvrdi da je u ovom gradu pokret Samoopredeljenje sproveo takozvani "bugarski voz", te i da je ovaj pokret, kako navodi Hamiti, a prenosi Indeksonline, vršio pritisak na javnost da utiče na odluku Vrhovnog suda. Član CIK-a iz LDK-a takođe je optužio ovaj opozicioni pokret da je manipulisao uslovnih glasovima, javlja Lajmi.net.

Sa druge strane, član CIK-a, Adnan Rustemi, rekao je da je proces bio regularan, te i da je "manipulaciju pokušao LDK".

I Betim Gjoši iz PDK-a naveo je, prenosi Indeksonline, da je nedostatak glasačnih listića "živi dokaz da neko koristi bugarski voz".

On je, takođe, kazao i da je drugi krug izbora za gradonačelnike bio "napetiji", te i da je bilo "većih tendencija za manipulaciju".

Naveo je i da je pritisaka na organe pravosuđa od strane "određenih političkih subjekata".

Članovi CIK-a iz redova PDK-a i Samoopredeljenje takođe su se međusobno optuživali za neregularan proces i manipulaciju glasovima u opštini Prizren. 

Verifikovane rezultate izbora za skupštine opština možete pogledati OVDE, a konačne rezultate izbora za gradonačelnike OVDE.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.