CIK pregledao preko 98% glasova: Kako se glasalo po opštinama?

Srpska lista, zastava izbori
FOTO: KoSSev

Sedmi vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su u nedelju, a CIK je do sada pregledao 98,15% glasova sa svih biračkih mesta. Ukoliko ne dođe do znatnih odstupanja u raspodeli preostalih glasova, pobednik ovih izbora, i to sa tesnom prednošću od oko 5000 glasova, biće pokret Samoopredeljenje, dok je od srpskih stranaka, Srpska lista odnela očekivanu pobedu.

Za uslovno glasanje na Kosovu se prijavilo oko 2000 osoba sa posebnim potrebama a pristiglo je i više desetina glasova iz dijaspore. Međutim ovi glasovi još nisu prebrojani, a nije poznato ni kada će početi prebrojavanje, rekao je za portparol CIK-a, Valjmir Elezi (Valmir Elezi), prenosi Koha.

Trenutno ima oko 40.000 nevažećih listića.

Kada su u pitanju srpske sredina na Kosovu, u svim opštinama upadljivo dominira Srpska lista čiji se procenat osvojenih glasova kreće između 62 i 93%. Kumulativno, Srpska lista je na osnovu do sada pregledanih glasova osvojila 52.529, što je već za oko 8.000 glasova više nego na parlamentarnim izborima 2017.

Rezulatati Srpske liste po opštinama su sledeći: Novo Brdo (62%), Klokot (63%), Štrpce (70%), Severna Mitrovica (81%), Gračanica (86%), Leposavić (88%), Zubin Potok (89%), Ranilug (92%), Zvečan (92%), Parteš (93%).

Samostalna liberalna stranka koje je na parlamentarnim izborima 2017. osvojila 3540 glasova, na ovim izborima je do sada osvojila svega 1906 glasova.

Rezultati većinskih partija

Južna Mitrovica je na ovim parlamentarnim izborima imala dva kandidata iz ovog grada – Vjosu Osmani ispred LDK i Kadrija Veseljija, lidera PDK. Veselji je u Južnoj Mitrovici odneo tesnu pobedu, ali drugoplasirana nije LDK, već Samoopredeljenje, koje je u Južnoj Mitrovici osvojilo samo oko 200 glasova manje od PDK. I PDK i Samoopredeljenje osvojili su po trećinu glasova građana Južne Mitrovice, dok je Osmani sa LDK osvojila 23% glasova.

Podsećamo, neposredno pre izbora, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, napustio je Pacolijevu AKR i pridružio se Samoopredeljenju. Kako je tada objasnio, AKR je napustio zbog odbijanja rukovodstva ove stranke da na parlamentarne izbore izađu u koaliciji sa Samoopredeljenjem.

Upravo parlamentarne partije sa jednim od najlošijih rezultata, koalicija NISMA-e Fatmira Ljimaja i AKR Bedžeta Pacolija, imajući u vidu trenutnih 4,89% osvojenih glasova, najverovatnije neće preći cenzus ove godine zbog čega će izgubiti status parlamentarnih stranaka. Kandidat za kosovskog premijera ispred ove koalicije, Fatmir Ljimaj, u svom rodnom mestu, Mališevu, osvojio je 35% glasova.

Iako možda i najveći gubitnik ovih izbora zbog neuspeha da kapitalizuje popularnost naizgled stečenu donošenjem odluke o taksama i saslušanjem od strane Specijalnog suda za ratne zločine, Ramuš Haradinaj, odnosno koalicija njegove stranke i PSD Špenda Ahmetija, sačuvao je popularnost u svom rodnom gradu, Dečanima, gde je dobio 62% glasova. S druge strane, ova ista koalicija u kojoj je i stranka trenutnog gradonačelnika Prištine, Špenda Ahmetija, u gradu kojim Ahmeti trenutno rukovodi, je osvojila svega 7% glasova.

U Prištini je pobedu odnelo Samoopredeljenje sa 37% glasova.

U uporištu PDK, Srbici, ova partija je i dalje dominantan politički subjekat sa čak 72% osvojenih glasova.

Inače, kada se uporede sa rezultatima od prošlog izbornog ciklusa održanog 2017. godine, raspodela po broju glasova nije mnogo odstupala, ali je odluka stranaka takozvanog ratnog krila, da na ovim izborima nastupe sami ili u koaliciji sa drugim strankama koje ne dele isto nasleđe, za ovu političku strukturu bila kobna.

Za sada najveći porast u glasačkom telu ostvarila je LDK koja je na osnovu dosadašnjih rezultata osvojila blizu 10.000 glasova više nego 2017, dok je pokret Samoopredeljenje rezultat iz 2017. prevazišao za nekoliko stotina glasača. Ipak, pokret Samoopredeljenje je ove godine po prvi put nastupio na parlamentarnim izborima nakon rascepa 2017. kada je ovu partiju napustilo više od trećine poslanika koji su kasnije oformili PSD.

Glasove ostalih partija nije moguće odvojiti, budući da su 2017. nastupali kao koalicija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.