Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Političke stranke na Kosovu i Metohiji, prijavljene za vanredne izbore 6. oktobra, ne pridržavaju se načela da na svojim listama nemaju poslaničke kandidate protiv kojih je pokrenut ili se vodi krivični postupak. Demokratska partija Kosova (DPK) ima osobe koje su osuđene za ratne zločine. Demokratski savez Kosova (DSK) ima osobu osuđenu za korupciju. Pokret „Samoopredeljenje“ na listi kandidata ima Jetmira Vrenezija, trenutno pod istragom zbog zloupotrebe ovlašćenja. Što se tiče koalicije Socijaldemokratske inicijative i Alijanse za novo Kosovo, na njihovoj listi je Endrit Šalja, osuđen za neovlašćeno posedovanje oružja.

Zakoni su prepisani od normalnih i uređenih društava sa izgrađenim i usvojenim načelima, a Kosovo to nije. Kosovo je neuspostavljena tvorevina na želji da se u njoj sve ima, ali da se ništa ne mora. A pošteno govoreći, u takvoj tvorevini nije lako naći drugačije od ovakvih kandidata.

Odlazeći premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj izjavio je da se, kada je on stupio na mesto predsednika Vlade 2017. godine, vodio „opasan dijalog o podeli Kosova“, prenose mediji. „U septembru 2017. Kosovo je bilo u mraku, nije imalo svoju vojsku, nije imalo Trepču, i kosovska dobrobit nije bila u našim rukama“, rekao je Haradinaj na predizbornom skupu svoje partije u subotu.

Dakle, kada je Srpska lista započela svoj drugi mandat, isto tada, 2017. godine podrškom Ramušu Haradinaju za mesto premijera, Kosovo nije imalo vojsku, nije imalo Trepču i nisu postojale takse. Sada sve to Kosovo ima i postoji. Odličan učinak Srpske liste u saradnji sa koalicionim partnerom, nema šta. I odlična preporuka za ove izbore. Pa ponovo ih glasajte bre Srbi, da nas dokrajče i skrate nam muke.

Zamenik ministra finansija u tehničkoj vladi, Fatmir Gaši, rekao je da smatra da će taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi i nakon parlamentarnih izbora na Kosovu koji će biti održani 6.oktobra. „Posle izbora će opet biti taksa, dok se ne sedne, da se pregovara i da dođemo do mirnog rešenja. Mi moramo da razgovaramo sa srpskom stranom i da dođemo do nekog okvirnog dogovora, pa ćemo posle da vidimo kako da ukinemo taksu. Srpska vlast treba da pokaže volju, da na kraju pregovora prizna Kosovo“.

Da ovaj naš svaki dan ne navaljuje na beznačajne takse, da li bi Priština imala prilike da pomene nezavisnost ili sporazum o normalizaciji kao reciprocitet? Gotovo da ne. Takse su njegovim besmislenim forsiranjem u medijima i na sastancima po svetu isforsirane do nivoa izjednačavanja sa statusnim pitanjem teritorije. Aman, gde je kraj tom ludilu? Ne bi me čudilo da nam jednog dana kaže: „E Srbi, sredio sam vam da se strašne takse ukinu, a samo sam potpisao neki nebitan papir o kao nekoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ma bez veze, kažem vam, ali taksi i toj patnji od nje je došao kraj“. A ja kažem i Srbiji.

Vlada Bahama saopštila je da se broj žrtava uragana Dorijan povećao na 44. Zvaničnici su upozorili da će broj poginulih verovatno još rasti.

Danima se u svim medijima, a i od strane zvaničnika terminološki greši u izveštavanju o ovom stradanju. Broj poginulih je tačno onoliki koliki je, ali je za sada nepoznat. To što ga još uvek nije moguće tačno utvrditi ne znači da on raste nego da još nije utvrđen i da sadašnji nije konačan.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.