CIK potvrdio: Simić u Skupštini Kosova, Stojanović ne

Slavko Simić i zvanično je budući poslanik u Skupštini Kosova, ali to, ipak, neće biti Branimir Stojanović – najnoviji su rezultati sa izbora održanih 11. juna, potvrdila je Centralna izborna komisija, nakon ponovljenog prebrojavanja 117 glasačkih kutija. Na potvrđivanje rezultata izbora, preneli su ranije prištinski mediji, čeka se, međutim, do oglašavanja Vrhovnog suda Kosova koji bi trebalo da razmotri osam žalbi kandidata za poslanike. 

Posle najnovijeg brojanja glasačkih kutija, nosilac Srpske liste, Slavko Simić, na izborima 11. juna osvojio je – 12.603 glasa. Zamenik kosovskog premijera u tehničkom mandatu, Branimir Stojanović, sada ima – 12.464 glasova.

CIK je objavio i izveštaj nakon prebrojavanja 117 kutija – pogledajte OVDE, zatim listu svih kandidata i broj osvojenih glasova – OVDE, kao i razlike u glasovima pre i nakon ponovljenog brojanja kutija – pogledajte OVDE

Iako je inicijalno saopšteno da je Stojanović osvojio 12.245, a da se nosilac liste, sa druge strane, nije našao na listi poslanika koji bi trebalo da uđu u novi saziv Skupštine Kosova, situacija je sada obrnuta. Umesto Stojanovića, na listi budućih poslanika je Simić. Ovim je za još jednog poslanika stiglo novo 'pojačanje' sa Severa, kojih je sada sa ovog dela KiM-a – 5. 

Da je do izmena u rezultatima došlo kada je u pitanju ova lista, kao i kod jedne od turskih stranaka na KiM-u i Demokratske lige Kosova, potvrdila je sama predsednica Centralne izborne komisije, Valjdete Daka, za portal Kosovapress:

"Zvanično je – Mahir Jaglicar nije poslanik, ali jeste Fikrim Damka. Branimir Stojanović iz liste Srpska nije poslanik, ali jeste Slavko Simić i na mesto Imeta Rahmanija je Naser Osmani. Samo se za njih troje promenio rezultat."

Prema dosadašnjim podacima CIK-a, lista Srpska osvojila je 9 poslaničkih mesta, a budući poslanici, uz Simića, prema broju glasova, trebalo bi da budu i – Saša Milosavljević, Jasmina Živković, Jelena Bontić, Zoran Mojsilović, Miljana Nikolić, Verica Ćeranić, Srđan Mitrović i Igor Simić. 

U nastavku pogledajte slikovit prikaz osvojenih glasova kandidata Srpske:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.