CIK odredio rokove za predizborne aktivnosti: Kampanja kreće 3. februara i traje do 12.

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Na Kosovu se 14. februara održavaju vanredni parlamentarni izbori, odlučila je juče v. d. predsednice Kosova, Vjosa Osmani. Dan kasnije, CIK je odredio vremenske rokove za održavanje predizbornih aktivnosti.

Prijavljivanje političkih stranaka kreće sutra i traje do 16. januara, odlučeno je na današnjem sastanku CIK-a.

Rangiranje političkih subjekata i kandidata na glasačkom listiću obaviće se 1. februara, dok će predizborna kampanja krenuti 3. februara i završiti se 12-og.

Na ovim izborima će takođe biti omogućeno glasanje putem pošte. Svoje glasačko pravo birači na ovaj način moći će da iskoriste od 2. februara pa sve do 12 februara.

CIK već danas kreće sa pripremama za organizaciju izbora.

Prištinski Zeri piše da će februarski izbori Kosovo koštati više od 5.5 miliona evra, te da je ovo budžet koji je odobrio CIK.

V. d. predsednice Kosova i predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, odlučila je da zakaže vanredne parlamentarne izbore istog dana kada je i javno objavljena odluka kosovskog Ustavnog suda kojom je, po zahtevu opozicionog Samoopredeljenja, vlada Avdulaha Hotija proglašena za nelegalnu. Osmani je ujedno izdala ukaz o raspuštanju sedmog saziva kosovskog parlamenta.

Ko će biti s kim u koaliciji i ko će biti predvodnik koji liste na predstojećim izborima, za sada nije poznato. Konsultacije između političkih stranaka su još uvek u toku.

EU očekuje transparentne izbore

Dan nakon određivanja datuma izbora stigla je i poruka iz Evropske unije.

Evropska unija očekuje da Kosovo održi kredibilne, inkluzivne ii transparentne izbore, a u skladu sa međunarodnim standardima, kako bi moglo da ide napred, poručila je portparolka EK, Ana Pisonero, u objavi na Tviteru

Dodala je da će Evropska unija nastaviti da bude angažovana na Kosovu u saradnji sa svima, na promociji dnevnog reda evropskih integracija i neophodnih reformi.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.