CIK odbio više od 50 odsto aplikacija Srba koji žive van Kosova

Izvor: RTK2 – Dragana Đukić (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Od 25.433 aplikacija za upis u birački spisak Srba koji žive van Kosova, Centralna izborna komisija je odbila nešto više od 50 odsto. Na ovakvu odluku CIK-a žalilo se preko 9.000 osoba, a u naredna dva dana biće poznato da li će ipak biti upisani u birački spisak.

Od momenta kada su obavešteni da je CIK odbila njihove aplikacije, imali su kratak rok od svega 24 časa da se na tu odluku žale. Od 12.532 odbijene aplikacije Srba koju žive van Kosova u Izborni panel za žalbe i predstavke u period od 29. do 31. maja pristiglo je 9.167 žalbi.
 
Šukri Suljejmani predsedavajući Izbornog panela za žalbe i predstavke kaže da će se svaka žalba posebno razmatrati id a će svi podnosioci žalbe biti pravovremeno obavešteni.
 
“Nas jedino interesuje osnova žalbe. Mi ćemo o svakom aplikantu koji je podneo žalbu doneti odluku posebno. Ne samo da ćemo na vreme da ih obavestimo, nego ćemo obavestiti i CIK, da bi hitno uvrstili u birački spisak one čije su žalbe prihvaćene. Dakle, oni čije žalbe prihvatimo imaće pravo da glasaju. Koliko će žalbi biti usvojeno to ne mogu sad da kažem, jer smo u fazi razmatranja. Javnost će biti na vreme obaveštena,” rekao je Suljejmani.
 
Iz Panela podsećaju da su njihove odluke obavezujuće za CIK, ali ukazuju i na tehničke problema sa kojima se suočavaju zbog kratkih rokova. Na žalbe su dužni da odgovore u roku od 72 sata od njihovog prijema. Tako će se sudbina više od 8 hiljada aplikanata znati u ponedeljak posle podne, dok će njih 647 informaciju o tome da li će ipak biti upisani u birački spisak i ostvariti pravo da glasaju dobiti u utorak. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.