CIK: Od birača se neće tražiti potvrda o vakcinaciji ili dokaz da su negativni

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Izvor: EkonomiaOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, prekjučerašnje izdanje)

Birači koji na dan izbora izađu na biračka mesta neće morati da dokazuju da su vakcinisani, ali to ne važi i za poverenike i posmatrače, za koje su mere strožije, izveštava EkonomiaOnline.

Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi u intervjuu za EkonomiaOnline, kazao je koje mere će se primenjivati nad biračima kako bi se pobrinuli za to da se ne širi koronavirus.

„Centralna izborna komisija neće tražiti od birača da dokažu da su vakcinisani ili da su negativni na Covid-19. CIK od birača traži poštovanje mera koje su već poznate. Ove mere, koje su došle kao preporuke i saveti zdravstvenih ustanova, odobrio je CIK u uputstvu o merama koje će glasači i izborno osoblje sprovesti na dan izbora. Prema uputstvima CIK-a, birači moraju održavati fizičku udaljenost od dva metra dok stoje na ulazu u birački centar ili biračko mesto. Birači takođe moraju nositi zaštitnu masku u svakom trenutku, osim kada ih mora identifikovati član biračkog odbora. Na biračkom mestu će biti postavljena i sredstva za dezinfekciju koja će birači moći da koriste da dezinfikuju ruke na ulazu i izlazu sa biračkog mesta“, rekao je Eljezi.

Za razliku od birača, osoblje tokom izbora i posmatrači političkih subjekata će morati da dostave dokaz da su vakcinisani barem jednom od dve doze vakcine ili da su negativni na kovid-19.

„Centralna izborna komisija uputila je posebno pismo političkim subjektima koji su potvrđeni za učešće na lokalnim izborima 2021. Kroz ovo pismo, politički subjekti su obavešteni da mere koje je odobrila Vlada Kosova obavezuju Centralnu izbornu komisiju. Stoga smo zatražili od političkih subjekata da ohrabre sve svoje kandidate, bilo kao izborno osoblje ili kao posmatrače, da poštuju ove mere. Članovi biračkih odbora i posmatrači moraće da dokažu da su primili barem jednu dozu vakcine ili da imaju sa sobom bilo koji od testova na kovid-19″, rekao je Eljezi.

Članovi biračkog odbora (poverenika) i posmatrači moraće da poseduju najmanje jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji – potpunoj vakcinaciji ili primanju jedne doze vakcine protiv kovid-19; negativan PCR test na kovid-19 ne stariji od 72 sata; dokaz da je osoba preležala kovid-19 – pozitivan PCR test, izdat pre najmanje 21 dan i ne više od 180 dana ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela izdat pre ne više od 30 dana ili brzi negativni test na antigen ne stariji od 48 sati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.