CIK objavio konačnu listu kandidata za skupštine opština

Centralna izborna komisija objavila je konačnu listu kandidata za odbornike skupštine opština na Kosovu koji su odabrani na lokalnim izborima 22. oktobra. Ovi rezultati objavljeni su nakon što su politički subjekti imali mogućnost podnošenja žalbi na preliminarne rezultate, a Centar za prebrojavanje rezultata u dva navrata ponovo brojao više stotina kutija. Izmena u odnosu na ranije objavljene podatke za opštine na Severu Kosova nema kako u broju odbornika po strankama, tako i u informacijama o tome ko su konkretno budući odbornici. 

Konačnu CIK-ovu listu kandidata za skupštine opština i njihova imena pogledajte OVDE

Kao što je CIK u prvobitnoj listi kandidata objavio – u Severnoj Mitrovici 14 odbornika imaće lista Srpska. GI "SDP Oliver Ivanović" – 3, dok će Demokratsku partiju Kosova zastupati 2 odbornika.

U Zvečanu Srpska će imati 13 odbornika, GI "Za naš Zvečan" – 5, a pokret Samoopredeljenje jednog.

Srpska će u Leposaviću brojati 12 predstavnika, Partija kosovskih Srba – 6, a GI "Demokratska inicijativa" jednog.

U Zubinom Potoku Srpska broji 13 odbornika, a GI "Građanska inicijativa Za Zubin Potok" – 2. Četiri odbornička mesta pripala su albanskim partijama – 2 Demokratskoj ligi Kosova, po jedno PDK-u i Samoopredeljenju.

Izbori za odbornike skupštine opština nisu ponavljani, ali je to ipak bio slučaj sa kandidatima za gradonačelnike, pa je tako 19. novembra održan drugi krug izbora u 18 opština, dok su u opštini Parteš izbori za gradonačelnika ponovljeni.

Opština sa srpskom većinom u kojoj je takođe sproveden drugi krug izbora je Klokot, gde je Srpska lista u drugom krugu podržala svog protivkandidata iz prvog kruga izbora – Božidara Dejanovića.

Da je, potom, Dejanović pobedio prvo je saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, iako u tom trenutku nisu bila obrađena sva biračka mesta. Zatim je, po obradi svih biračkih mesta, pobedu proglasio i kandidat Srpske u prvom krugu, Strahinja Spasić, iako u tom trenutku nisu bili obrađeni glasovi poslati poštom i uslovni glasovi, kao i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

Večeras su kosovski mediji objavili da je ponovo došlo do preokreta, te da je Dejanović, kako navode, pobedio, iako se još uvek radi o preliminarnim rezultatima koji nisu potvrđeni. 

Mediji prenose i da je do promena u odnosu na preliminarne rezultate došlo i u opštini Istok, gde umesto Hakija Rugove iz Demokratske lige Kosova, u broju glasova prednjači Gani Drešaj iz Alijanse za budućnost Kosova. 

Ponovno brojanje glasova, nakon drugog kruga izbora, vršiće se za opštinu Priština i Prizren. 

O lokalnim izborima detaljnije čitajte na našoj tematskoj stranici "Lokalni izbori na Kosovu 2017.".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.