CIK imenovao oko 250 članova opštinskih izbornih komisija za lokalne izbore na Kosovu

Foto: info.ks. net

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Centralna izborna komisija (CIK) na današnjem sastanku je odobrila oko 250 članova opštinskih izbornih komisija u 38 opština na Kosovu.

Pre njihovog imenovanja, Centralna izborna komisija poslala je predložena imena Sudskom savetu Kosova.

Na početku je Arianit Elshani (Arianit Elshani) iz PDK kazao da ima jedan zahtev pre početka sastanka, gde prema njegovim rečima već neko vreme nedostaju dva člana komisije iz ove stranke, utiče na podršku i bolji rad CIK-a, rekavši da je ovo takođe nedostatak uključivanja unutar CIK-a.

Burim Ahmetaj, izvršni direktor Sekretarijata CIK-a, rekao je da oni rade na lokalnim izborima u vezi sa operativnim planom i sastancima sa opštinskim zvaničnicima kako bi obavili posete opštinama u vezi sa izbornim procesom i daljim radom.

„U toku je priprema tehničkih specifikacija koje se koriste za dan izbora. Do sada su održana dva sastanka Sekretarijata koji su povezani sa brojanjem glasova. Nacrt će biti spreman. 1. jula biće održan sastanak radi koordinacije zajedničkih kapaciteta opštinskih zvaničnika“, rekao je Ahmetaj.

Ul Buljeshkaj (Yll Buleshkaj), iz Kancelarije za sertifikovanje političkih partija pri CIK-u, rekao je da su dobili zahtev za koaliciju dva politička subjekta, Bošnjačke stranke sa VAKAT-om i sastav OIK-a.

„Prvi put smo dobili zahtev za koaliciju dve parlamentarne grupe, od kojih je jedna bošnjačka“, rekao je Bulješkaj.

Fljorian Duši (Florian Dushi) iz LDK, pitao je Ula Buleškaja u vezi sa verifikacijom kandidata, gde je po njemu način pristupa i verifikacije skandalozan, čak je i situacija eskalirala kada je Duši bio ljut na odgovor Bulješkaja.

„Ne možete me naučiti kako da govorim, molim predsedavajućeg da ga upozori, jer je ovo pitanje skandalozno, pa vas molim da povučete reč“, rekao je Duši u ovoj raspravi. „Postoje 22 osobe ili upražnjena radna mesta koja su uklonjena sa liste i nisam uveren da svi imaju zakonski osnov i ova mesta moraju biti popunjena sada “, rekao je Kurteši u vezi sa sastavom članova OIK-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.