CIK: Danas žrebanje stranaka

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Centralna izborna komisija Kosova danas organizuje izvlačenje žreba za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću za prevremene kosovske parlamentarne izbore koji će se održati 14. februara.

Izvlačenje žreba počinje u 10 časova i Rilindinoj zgradi u Prištini.

Istovremeno, u toku je prijavljivanje medija i posmatrača, a rok koji je CIK odredio za akreditacije je 5. februar.

Za učešće na vanrednim kosovskim izborima 14. februara, 28 političkih subjekata prijavilo se za sertifikaciju, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija odlučila je da ne potvrdi liste kandidata za poslanike šest političkih stranaka, među kojima su Samoopredeljenje, NISMA i AAK, shodno pravilu da se na listi ne može naći kandidat koji ima pravosnažnu presudu u poslednje tri godine. Neke od stranaka su zamenili svoje kandidate u međuvremenu, a neke su odbile – LVV, AAK i NISMA. Posle njihovih žalbi, Vrhovni sud Kosova odlučio je da delimično uvaži žalbe Samoopredeljenja i AAK na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) i omogući pojedinim članovima ovih stranaka da se ipak kandiduju za poslanike, ali ne Aljbinu Kurtiju i Aljbuljeni Hadžiu. Sve ove aktivnosti već danima polarizuju i tresu kosovsku političku scenu.

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.