Četiri godine od ubistva Šenavičiusa – ubice nisu otkrivene

Četiri su godine od smrti Audriusa Šenavičiusa, litvanskog carinika koji je ubijen na dužnosti na Severu Kosova. U znak sećanja na njega šefica Misije, Alexandra Papadopoulou, položila je venac na mestu njegovog ubistva. Cela Misija mu je odala poštu minutom ćutanja. Prisustvovali su i predstavnik opštine Zvečan i regionalni komandant Kosovske policije Sever Nenad Đurić. Ubice nisu otkrivene do današnjeg dana.

"Na današnji dan pre četiri godine naš kolega Audrius Šenavičius je tragično ubijen. Danas mu odajemo poštu u znak sećanja na njegov život i posvećen rad. Neka mu je večan pomen. Saosećam sa njegovom suprugom i dvojico sinova, koji još uvek nemaju odgovore na mnoga pitanja, u vezi sa njegovim ubistvom," izjavila je Papadopoulou, dok je EULEX saopštio:

“Audrius se krajnje žrtvovao. I ništa ne može zameniti gubitak najdražih. Izgubili smo dragocenog člana tima i pravda treba biti zadovoljena. Apelujem na sve koji imaju bilo kakve informacije da se jave”, naglasila je Papadopoulou.

EULEX moli svakoga ko poseduje informacije da se javi +381 38 284 181, ili poseti sajt http://www.eulex-kosovo.eu/ za više informacijaEULEX nudi nagradu od 82000 evra za bilo kakvu informaciju koja može voditi do hapšenja izvršioca ili izvršilaca ovog ubistva.

"Sedište Evropske službe za spoljnu politiku (ESSP) ovekovečilo je život i smrt Šenavičiusa stavljanjem njegovog imena na spomen ploču pripadnika osoblja EU poginulih na dužnosti, kao podsetnik na ovu veliku cenu koju su mnogi platili u odbranu evropskih vrednosti širom sveta."

"Audrius se krajnje žrtvovao. I ništa ne može zameniti gubitak najdražih. Izgubili smo dragocenog člana tima i pravda treba da bude zadovoljena. Apelujem na sve koji imaju bilo kakve informacije da se jave," naglasila je Papadopoulou.

Audrius Šenavičius ubijen je na putu do svog radnog mesta, u ranim jutarnjim časovima 19. septembra 2013. godine, u zasedi na putu Kosovska Mitrovica – Raška, kada su nepoznata lica otvorila vatru na dva vozila EULEX-a u kojima se nalazilo šest službenika koji su putovali na primopredaju smene na Jarinju. 

Za razliku od međunarodnih zvaničnika koji u javnosti nisu ukazivali na moguću stranu sa koje bi ubice mogle da potiču, najviši srpski zvaničnici su u prvim reakcijama, posredno ukazali na srpsku stranu. 

Tadašnji prvi potpredsednik srpske vlade, Aleksandar Vučić, izjavio da je ubistvo Šenavičiusa – sraman napad na pripadnike EULEX-a, a zapravo uperen protiv Srbije i srpskog naroda, ali i da će odgovor države biti žestok, a  tadašnji i sadašnji ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da napad na EULEX predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štete Srbiji u celini i naglasio da ga Vlada Srbije najoštrije osuđuje.
 
U javnosti su ove reakcije protumačene na način da indirektno upućuju na srpske počinioce.Šenavičius je ubijen na jednom od najozloglašenijih mesta na Severu Kosova – Balabanu. Bilo je ovo drugo ubistvo međunarodnog policajca iz zasede na Severu Kosova.

Pre 14 godina u oktobru, ubijen je UNMIK-ov policajac, Indijac Satuš Menoš, dok se kretao istim putem Mitrovica – Raška, u  jasno označenim kolima UN-policije, kroz albansko selo Ceranjska Reka, koje se nalazi u samoj blizini istog mesta, na kom je ubijen i EULEX-ov carinik.

Na istom mestu su 2000, poginula i dva pripadnika tadašnje tzv. Albanske oslobodilačke armije dok su postavljali eksploziv, a usled nestručnog rukovanja ga aktivirali. U okolini ovog mesta se, pored srpskog sela Banjska, nalaze i tri albanska sela na obroncima planine Bajgora. Pre rata se na ovom mestu nalazio i stalan srpski policijski punkt, jer je jedan od centara za obuku pripadnika tadašnje Oslobodilačke vojske Kosova bio upravo na Bajgori. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.