Cene goriva na Kosovu rastu, očekuje se pad u narednom periodu

Benzin nafta pumpa gorivo
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Udruženja naftnih derivata Kosova, Fadilj (Fadil) Berjani, saopštio je da je došlo do uvećanja cena nafte u zemlji.

Prema Berjaniju, do uvećana ovih cena došlo je kao rezultat smanjenja proizvodnje nafte i kazao je da to utvrđuje EBRD.

„Što se tiče povećanja cena na Kosovu, to je samo reflektovalo povećanje cena. Danas se kreću od 1.08 do 1.12 za dizel i 1.09 do 1.20 za benzin. Kada su cene u pitanju, njih određuje EBRD i proizvodna organizacija OPEK.

Kada imamo smanjenu proizvodnju, cene se automatski uvećavaju. Smanjili smo proizvodnju na svetskim tržištima i samim tim cena je porasla. Uvećanje cena odrazilo se i na svetskim tržištima, kao i kod nas“, kazao je.

Takođe je ukazao na to da je, bez obzira na činjenicu da postoji uvećanje, cena je niža u odnosu na zemlje u regionu, gde je, u poređenju sa Albanijom, prepoznatljiva vrednost od 30 centi.

„Građani Republike Kosovo imaju najniže cene u regionu, osim Makedonije koja ima 22 centa niže akcize. Čak i u Albaniji danas je litar dizela 1.47, dok je benzin 1.49, što znači da je kod nas jeftinije od Albanije za 30 centi“, dodao je.

Berjani je rekao da postoje znaci blagog pada cena nafte, ali da se narednih dana očekuje izraženiji pad.

„Čak i ovo će proći, očekuje se da će narednih dana biti popust. Ovo je signal da postoji blagi pad. Tokom narednih dana može se očekivati pad cena dizela. Ovo je uobičajena cifra uvećanja i smanjenja.

Kvalitet nafte dovodi se u vezu sa normalnom cenom. Građani Kosova dobijaju dizel sa 10 ppm – prema standardima Evropske unije i zemalja u regionu“, rekao je Berjani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.