Bundestag produžio mandat nemačkim vojnicima na Kosovu

Izvor: Dojče vele, sekcija na albanskom (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemački vojnici mogu da ostanu na Kosovu najmanje još godinu dana. Nemački parlament doneo je odluku u petak u zoru, 25. juna 2021. godine da produži mandat Bundesvera u okviru Kosovskih međunarodnih snaga bezbednosti (KFOR), na zahtev Savezne vlade, u prozivci sa 468 glasova za, 127 protiv i četiri uzdržana. Glasanje je bilo zasnovano na preporuci Odbora za spoljne poslove i Odbora za budžet. Ovaj drugi kontroliše svoju finansijsku održivost.

Poslednji govor Juratovića

Za razliku od prve rasprave o Kforu, kada je podnesen zahtev nemačke vlade, među govornicima je ovog puta među pravim poznavaocima Balkana bio samo Josip Juratović. Njegov četvorominutni govor bio je poslednji govor u Bundestagu, pa ga je socijaldemokratski poslanik iskoristio da uputi kritiku u ime politike EU prema istočnoj Evropi. Nazvao je pogrešnim dozvoljavanje stvaranja nacionalnih država u Evropi, bez zahteva od njih da sprovode Povelju o ljudskim pravima.

Komunistička i nacionalistička elita koje su godinama uništavale bivšu Jugoslaviju nisu u interesu da budu u Evropi, rekao je Juratović. Pronašli su primer koji koriste kao model, a ovo je Orban. Mađarskog predsednika Juratović je nazvao „kineskim trojancem“ u Evropi, koji koristi Balkan za svakojake maskenbale, rekao je Juratović, pozivajući se na takozvane „non-pejpere“, koji su, prema Juratovićevim rečima, „ potpuno u stilu Orbana“.

Juratović je pozvao na sistem ukidanja veta u procesu donošenja odluka u EU, upozoravajući: „Kada mala bugarska stranka odluči o budućnosti Evrope, onda ni Evropa nije daleko od balkanizacije“.

Do 400 vojnika

Glavni zadatak snaga Bundesvera (Bundeswehr) u okviru KFOR-a je da podrže razvoj Kosova u stabilnu, demokratsku, multietničku i mirnu zemlju. Misija je u osnovi neograničena u vremenu, ali 7. juna 2000. godine savezna vlada je na sastanku Odbora za spoljne poslove uveravala da će to pitanje upućivati nemačkom Bundestagu svakih dvanaest meseci tokom trajanja mandata. Savezna vlada ponovo će dati nemačkom Bundestagu konstitutivni mandat da produži odluku ako jedna od parlamentarnih grupa to želi.

Poslednje produženje mandata Bundesvera u Kforu dogodilo se 17. juna 2020. Godinu dana ranije, 28. juna 2019, gornja granica broja trupa koja bi mogla biti raspoređena na Kosovu smanjena je sa 800 na 400. Ova gornja granica važiće za naredni mandat. Budući da je bezbednosna situacija uglavnom mirna i stabilna, stvarni broj raspoređenih vojnika znatno je opao poslednjih godina. Ali ako je potrebno, Bundesver može brzo i fleksibilno reagovati na naglo pogoršanje situacije.

Glasanje se poklopilo sa produženjem mandata nemačkim vojnicima u okviru misije Ujedinjenih nacija UNIFIL za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Libanu. Svrha misije je dati doprinos stabilizaciji Bliskog Istoka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.