Bundestag glasao za priznavanje kosovskih vozačkih dozvola, stižu čestitke

Vest je ažurirana

Nemački savezni parlament Bundestag danas je sa ukupno 69 glasova izglasao sporazum o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola u Nemačkoj. „Poklon uoči godišnjice nezavisnosti“, navela je kosovska ambasada u Berlinu.

Vest je prvi potvrdio kosovski ambasador u Berlinu, Faruk Ajeti, koji je poručio da ovakva odluka dovoljno govori o prijateljstvu Kosova i Nemačke.

„Posebno zadovoljstvo je da što sam sreo veći deo ministara transporta 16 nemačkih pokrajina na pragu glasanja priznavanja vozačkih dozvola Republike Kosovo. I još sam srećniji što od 69 opštih glasova Bundestaga, Kosovu ne nedostaje nijedan glas. To puno govori o prijateljstvu između naše dve zemlje, kao i o jačanju i podizanju kvaliteta standardizacije vozačkih dozvola Kosova sa evropskim normama“, napisao je on.

On se zahvalio Nemačkoj i ministru transporta pokrajine Baden-Württemberg, Vinfredu Hermanu (Winfried Hermann), koji je, kako je naveo, tokom svog govora u Bundestagu, uputio poziv za izglasavanje ovog sporazuma.

Potom je isto potvrdila i zvanična ambasada u Berlinu, navodeći da je to poklon za Kosovo.

„Poseban poklon Nemačke Kosovu uoči obeležavanja 14. godišnjice nezavisnosti. Poštovani građani Kosova, sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da je Bundestag upravo većinom glasova glasao za potpisivanje sporazuma o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola“, navela ja ambasada.

U međuvremenu je ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, izrazio zadovoljstvo nakon izglasavanja sporazuma o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola u Nemačkoj.

Kazao je da je ovo još jedan korak u odnosima Nemačke i Kosova.

„Srećan sam što mogu da podelim dobre vesti posle današnjeg glasanja u Bundestagu. Vozačke dozvole sa Kosova i iz Albanije sada su priznate u Nemačkoj. Još jedan korak u odnosima Nemačke i Kosova“, napisao je Rode na Fejsbuku.

Nemačka je danas odlučila da prizna vozačke dozvole sa Kosova. Ovaj predlog je dobio odobrenje svih 16 nemačkih država.

U međuvremenu se oglasio nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode.

On je izrazio zadovoljstvo usled izglasavanja sporazuma o vozačkim dozvolama i kazao da je ovo još jedan korak u odnosima Nemačke i Kosova.

„Srećan sam što mogu da podelim dobre vesti posle današnjeg glasanja u Bundestagu. Vozačke dozvole sa Kosova i iz Albanije sada su priznate u Nemačkoj“, poručio je Rode putem društvenih mreža.

U međuvremenu se oglasio kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji se zahvalio Nemačkoj.

Kurti je na Tviteru napisao da glasanje za priznavanje vozačkih dozvola pokazuje poverenje nemačke države u kosovske vlasti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.