Raspisan javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plataˮ

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plataˮ. Poziv za poslodavce otvoren je juče i trajaće narednih mesec dana a potom se u oktobru prijavljuju nezposlena lica

Poslodavci mogu da se prijave na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. To je ujedno i prva faza realizacije programa.

U drugoj fazi se nezaposlena lica od 01. do 31. oktobra prijavljuju na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.Poslodavci biraju kandidate u trećoj fazi prema sledećem kalendaru:

  • poslodavci iz privatnog sektora u periodu od 01.11. do 15.11.2021. godine,
  • poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16.11. do 30.11.2021. godine.


U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima i biće dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Potpotpisuje se trojni ugovor između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, a potom sledi rok od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Planirano je da se u program  uključi do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji nemaju radno iskustvo, odnosno imaju najviše do 6 meseci radnog iskustva na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u trenutku zaključivanja Ugovora o realizaciji programa.

Program će se sprovoditi kod poslodavca  u trajanju od 9 meseci i  realizuje se  bez zasnivanja radnog odnosa. Program se  odnosi  na privatni i javni sektor.

Prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou, i uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Javni poziv dostupan je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs) i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.