Brnabić: razmatramo arbitražu zbog kršenja CEFTA; Šalja: to bi „na neki način“ bilo priznanje Kosova

Brnabić
Foto: Tanjug/Live/Printscreen

Ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili se ne reši problem taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH u narednih 90 dana Srbija će pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić pre tačno 127 dana. Danas na Samitu digitalizacije za Zapadni Balkan, kako prenosi Tanjug, kaže da Srbija trenutno razmatra pokretanje artbitraže pred CEFTA-om. S druge strane, iz Prištine poručuju da Srbija nije poslala zvaničan zahtev za sastanak kosovskom ministrarstvu, već UNMIK-u, zbog čega nema osnova da tuži Kosovo.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je još 27. novembra prošle godine, šest dana nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH da je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta. Tada je poručila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije, ili ne reši problem u narednih 90 dana, Srbija pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Danas, 127 dana kasnije problem i dalje nije rešen, dijalog između Beograda i Prištine je blokiran upravo zbog odbijanja Srbije da nastavi pregovore pre ukidanja taksi, a ni konsultacije nisu pokrenute.

S druge strane, Srbija trenutno razmatra pokretanje artbitraže pred CEFTA-om, navodi predsednica Vlade.

U odgovoru na pitanje novinara Kljan Kosova o mogućoj međunarodnoj arbitraži koju bi zatražila Srbija, Brnabić dodaje da je od Sekretarijata CEFTA-e zatraženo da reaguje na takse, „ali da se to nije desilo, kako smo se nadali“.

Premijerka je ukazala da nije održan sastanak tim povodom i da je sledeći sastanak CEFTA-e bio zakazan u Prištini.

„Mi smo bili tamo, ali delegacija Prištine je napustila sastanak i on nije održan“, podsetila je premijerka.

Kao razlog za razmišljanje o pokretanju arbitraže navodi to što je Srbija „pozvala Prištinu da prestane sa kršenjem“ CEFTA sporazuma „i povuče takse, ali se to nije desilo“, zaključuje.

Naglasivši da je CEFTA „krovni i osnovni sporazum“ za zemlje u regionu koji definiše trgovinu i ekonomske odnose, Brnabić ukazuje na to da bi svi koji ne poštuju sporazume koje su potpisali trebalo da snose posledice u skladu sa ugovorima.

Šalja: Srbija poslala zahtev za sastanak UNMIK-u, ne Republici Kosovo

Na ponovnu najavu ove mogućnosti od strane premijerke Brnabić reagovao je kosovski ministar trgovine, Endrit Šalja.

On je na Fejsbuku objavio da Srbija nema osnova da traži arbitražu u ovom slučaju.

On navodi da potpisnice CEFTA-e imaju pravo da na osnovu člana 42, stava 2, traže bilateralne konsultacije, ali da Kosovo nikada nije dobilo takav zahtev od Srbije.

„Primio sam dva zahteva ministarstva Srbije i Bosne i Hercegovine, ali nijedan od tih zahteva nije bio upućen Vladi Republike Kosovo. Imajući to u vidu, ja nisam primio zahtev za bilateralni sastanak kao predstavnik Republike Kosovo jer su zahtevi bili upućeni nekom drugom – UNMIK-u“.

Dodao je da je zahteve adresirane na UNMIK primio 7. decembra, a da mu je nakon zahteva koji je uputio ministarstvima Srbije i BiH da zahtev adresiraju na kosovsko Ministarstvo trgovine, novi zahtev, pravilno adresiran, stigao samo od BiH.

„Shodno tome, ovlastio sam delegaciju da 24. januara 2019. otputuje u BiH kako bismo ispunili gorenavedeni zahtev u skladu sa članom 42 stav 3 CEFTA sporazuma. VladA Republike Kosovo nikada nije primila zvanični zahtev od Srbije, upućen Republici Kosovo ili njenim institucijama“, napisao je Šalja.

Dodao je i da bi slanjem Kosova na Arbitražni sud Srbija „na neki način priznala Republiku Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.