Brnabić i Haradinaj kod Kurca

Haradinaj i Brnabić kod Sebastijana Kurca
FOTO: RRokum TV

Premijerka Srbije, Ana Brnabić i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, prisustvuju danas radnom doručku u Beču sa premijerima Zapadnog Balkana, na poziv austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Pored Brnabić i Haradinaja prisutni su i premijeri Albanije, Crne Gore, predsedavajući Saveta ministara BiH ali i evropski komesar za proširenje Johanes Han, kao i komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabriel.

Kurc: Kvalitet pre brzine

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc  nedavno je izjavio da Austrija podržava kvalitet pre brzine kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

„Evropska unija je više puta jasno naglasila da je sadašnja EU – nit za Beograd i Prištinu, usko povezana sa normalizacijom njihovih međusobnih odnosa. Cilj je pravno obavezujući sporazum pre EU pristupanja. To je baza za kasniji pristup EU,“ rekao je on u intervju za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, obe strane rade intenzivno na rešenju uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini.

„Ove diskusije nisu jednostavne. Ja bih, naravno, poželeo da obe strane brzo dođu do rešenja. Važniji je kvalitet od brzine. Usaglašavanje među obema stranama treba da razjasni sva otvorena pitanja,“ dodao je on.

Kurc je rekao da Austrija „podržava ove diskusije“.

„Mi želimo da obe strane ohrabrimo da pokažu potrebnu želju da ove svađe jednom zauvek ostave za sobom. Podržavamo rešenje koje će nositi obe strane. Ovo sam prilikom svojih poseta Beogradu i Prištini i naglasio. Ovo bi bio i jedan ekstremno važan signal i za region i za obe zemlje i bez dvojbe bi ih približio u njihovim ambicijama ka EU“, kazao je on.

Kurc je rekao da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, u ovom momentu značajno bolja nego što je bila ranije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.