British Council: Otvoren poziv za postdiplomske studije

Kancelarija Evropske Unije na Kosovu i Ministarstvo za evropske integracije objavljuju poziv za dostavljanje aplikacija za 10. rundu projekta "Young Cell Scheme", u okviru programa Evropske Unije za stipendiranje postdiplomskih studija za Kosovo. Ovaj program sprovodi Britanski savet. Poziv za dostavljanje aplikacija otvoren je od 25. januara do 4. marta ove godine.

Uspešni kandidati imaće priliku da pohađaju Master program na univerzitetima u zemljama članicama Evropske Unije. Program stipendiranja, čiji je radni jezik isključivo engleski, ponudiće najviše 32 pune stipendije (broj dodeljenih stipendija može biti i niži, u zavisnosti od broja uspešnih kandidata i dostupnosti fondova).

Ovaj poziv je otvoren za opštinske službenike (10% od ukupnog broja dodeljenih stipendija) i za diplomirane studente prava, političkih nauka, ekonomije, poslovnog menadžmenta, društvenih nauka, istorije, međunarodnih odnosa, diplomatije, kriminologije i drugih nauka (kao što je naglašeno u Pravilniku o proceduri dostupnom na sajtu http://ycskosovo.eu) a koje su povezane sa sledećim sektorima:

– pravo (najviše 16 školarina)

– javna administracija (najviše 8 školarina)

– ekonomija (najviše 8 školarina)

Pravo učešća imaće kandidati:

– stanovnici Kosova koji imaju kosovski pasoš ili kosovsku ličnu kartu, ili koji imaju dokaz o rođenju i prebivalištu na teritoriji Kosova (ukoliko kandidat nema kosovsku ličnu kartu, dužan je da dostavi izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu);

– diplomirani studenti koji su završili studije koje su povezane sa jednom od gore navedenih oblasti. Studenti koji još uvek nisu završili fakultet mogu biti pogodni kandidati ukoliko dostave dokaz da će završiti studije najkasnije 30. juna 2016;

– državni službenici u javnoj administraciji Kosova;

– odlično poznavanje engleskog, albanskog ili srpskog jezika. Poznavanje drugih evropskih jezika će se smatrati prednošću;

– spremni da putuju i žive u inostranstvu od septembra 2016. i da učestvuju u intenzivnim treninzima od druge polovine aprila;

– rođeni od 4. marta 1976. i kasnije.

32 dodeljene stipendije pokrivaće sledeće troškove:

– školarinu

– životne troškove

– vizne troškove

– Zdravstveno osiguranje

– 2 avionske karte

– troškove IELTS testa (i GMAT testa, ukoliko je potrebno) 

Izabrani kandidati će se obavezati da:

– rade u javnoj administraciji Kosova kao pripravnici najmanje 2 meseca pre odlaska (ovo se ne odnosi na službenike koji već rade u javnoj administraciji)

– prate YSC treninge (ako je potrebno)

– prisustvuju i završe odabrane studije

– nakon povratka rade uzastopno 3 godine (ili da nastave da rade, ukoliko su već državni službenici) u javnoj administraciji Kosova (uključujući i zaposlenje u opštinama i lokalnoj vladi; poželjno je da to bude u mestu prebivališta);

Selekcija kandidata će se odvijati u 3 koraka uključujući:

– preliminarnu selekcija zasnovanu na administrativnim kriterijumima i kriterijumima pogodnosti;

– pisani test (opšte znanje o Evropskoj uniji, i verbalno i numeričko rezonovanje);

– intervjue vođene od strane komisije koju će sačinjavati profesori sa Evropskih univerziteta, predstavnici kancelarije Evropske unije na Kosovu i predstavnici Ministarstva za evropske integracije.

Ženska populacija kao i predstavnici manjina posebno se ohrabruju da se prijave. Forma za apliciranje uz ostalu prateću dokumentaciju dostupna je za preuzimanje na Internet stranici: www.ycskosovo.eu do 4. marta 2016.

Dodatne informacije o pravilima stipendiranja, kriterijumima i procedurama selekcije dostupne su na Internetu i moraju se pročitati i razumeti pre dostavljanja aplikacije.

Kandidati moraju poslati popunjenu YCS aplikacionu formu na engleskom, CV u Europass formi, zajedno sa potpisanim i datiranim Motivacionim pismom gde će kandidat objasniti zašto želi da bude deo programa.

Svi kandidati će, takođe, morati da dostave kopiju diplome i original (ili overenu potvrdu) o završenim ispitima i kopiju važećeg pasoša ili lične karte izdate od strane kosovskih vlasti, ili neki drugi dokument kojim se potvrđuje rođenje i mesto prebivališta na Kosovu.

U slučaju da je kandidat pred kraj studija, on mora, uz prijavu, dostaviti i originalnu potvrdu (ili overenu kopiju) o svim položenim ispitima i sopstvenu izjavu u kojoj navodi i potvrđuje datum diplomiranja.

Nemojte zaboraviti da u YSC prijavi i Europass CV-u navedete tačnu email adresu i broj telefona.

Komunikacija sa kandidatima će se vršiti isključivo putem e-mail-a. CV u Europass formi i YCS prijava se mogu preuzeti na Internet stranici www.ycskosovo.eu uz registraciju i popunjavanje forme (pod odeljkom "Runda X Aplikacije Runda X Aplikacije").

Nepotpune aplikacije, prijave koje nisu popunjene na engleskom jeziku, kao i CV koji nije u Europass formatu neće biti razmatrane i biće automatski isključene iz procesa selekcije.

Krajni rok za aplikaciju je 4. mart, do 17 časova.

Prijave doneti lično ili preporučenom poštom, od ponedeljka do petka, u periodu od 10:00 do16:00, u zatvorenoj koverti adresiranoj na Young Cell Scheme, Round X Applications, Perandori Justinian 6, Qyteza Pejton, 10000 Priština (Kosovo).

Prijave poslate email-om neće biti prihvaćene.

Kandidati koji ne budu kontaktirani do 10. marta, nisu ušli u uži izbor.

Za ostale informacije posetite www.ycskosovo.eu ili pošaljete email na info@ycskosovo.eu

Poziv za dostavljanje aplikacija na engleskom jeziku možete preuzeti OVDE.

Poziv za dostavljanje aplikacija na srpskom jeziku možete preuzeti OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.