Britanska ambasada i IOM uručili pomoć nakon poplava u Gračanici i Kamenici

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnline

Pomoć građanima Кosova, koji su pretrpeli štete od poplava, uputila je i Ambasada Velike Britanije. Vodu, gumene čizme i sredstva za dezinfekciju, kao i pakete hrane za najugroženije porodice, koje je obezbedila Ambasada Velike Britanije na Кosovu, u opštinama Кamenica i Gračanica, podelila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

“Dodelu pomoći ugroženim porodicama je finansirala Britanska ambasada preko projekta Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Projekta socijalne inkluzije. Odlučili smo da ovo uradimo jer je to bio poziv zajednice za dobijenje pomoći”, rekao je za Gračanicu Onlajn drugi politički sekretar i šef za spoljnu politiku u Ambasadi Velike Britanije, Edvard Lister, koji je u četvrtak prisustvovao dodeli pomoći u opštini Gračanica.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnline

Lister dodaje da Britanska ambasada sprovodi projekte sa Međunarodnom organizacijom za migracije, sa ciljem da se pospešuje socijalna inkluzija, odnosno da bi se stvorilo inkluzivnije društvo na Кosovu. Po njegovim rečima, cilj projekata je rad sa različitim zajednicama na jezičkim pravima, takođe i na omladinskim inicijativama, zatim rad sa porodicama, a takođe se trenutno realizuje program sa Coders Akademijom u cilju razvijanja novih veština kod mladih i zbližavanja zajednica kroz sportske susrete.

„U britanskoj ambasadi, osim projekta sa IOM-om, takođe radimo sa mladima iz različitih zajednica na pitanjima nestalih lica i drugim nasleđenim pitanjima na Кosovu. Takođe, radimo na projektima povratka, pomažući ljudima da se vrate u različita područja Кosova, bilo da su iz srpske, albanske ili neke druge zajednice, ali naša glavna nastojanja su usredsređena na rad preko IOM-a, na pružanju podrške za jezička prava. Imamo i novi program pod nazivom ‘Jačanje odgovora na lokalnom nivou radi ravnopravnog razvoja’, koji je tek započet i trebalo bi da ubuduće čujemo jači glas manjinskih zajednica“, odgovor je Edvarda Listera na pitanja šta trenutno radi Ambasada Velike Britanije kako bi pomogla zajednicama na Кosovu, a posebno nevećinskim.

Edvard Lister, Foto V. Ćup; GračanicaOnline

Problem sa neravnopravnom upotrebom službenih jezika na Кosovu, primetili su i predstavnici britanske ambasade.

„Planovi su da britanska ambasada nastavi da radi sa IOM-om u narednih nekoliko godina i da ubuduće pružimo bolju pomoć različitim zajednicama na Кosovu. Verovatno ćemo da radimo više na pitanjima upotrebe jezika, odnosno, radićemo više sa institucijama, kako bi se više koristili srpski ili drugi jezici na Кosovu“, zaključio je Lister.

GračanicaOnline

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.