Britanija odobrila i treću vakcinu protiv kovida – Moderninu

Vakcina korona
Foto: Shutterstock

Velika Britanija je odobrila vakcinu protiv koronavirusa koju je razvila Moderna, treću koja je dobila dozvolu za upotrebu u toj zemlji, prenosi N1 pisanje agencije Anadolija.

Ministarstvo zdravlja objavilo je u petak da vakcina ispunjava „stroge standarde sigurnosti, efikasnosti i kvaliteta“ od strane regulatora.

Velika Britanija je naručila 10 miliona doza vakcine, iako se očekuje da će biti isporučena u Ujedinjeno Kraljevstvo tek na proleće.

Do sada je Britanija vakcinisala pet miliona ljudi sa po dve vakcine.

„Vakcine su ključ za sve nas da nas oslobode stiska ove pandemije, a današnje vesti još su jedan važan korak ka okončanju zaključavanja i povratku u normalan život“, rekao je ministar ekonomije, Alok Šarma.

Britanska nacionalna zdravstvena služba izjavila je u četvrtak da će iduće sedmice početi da koristi poljsku bolnicu izgrađenu u ogromnom izložbenom centru u istočnom Londonu, u prvim danima pandemije koronavirusa.

Bolnica, koja će ujedno biti i centar za vakcinaciju, bila je jedna od nekoliko izgrađenih objekata proletos, zbog bojazni da bi bolnice mogle biti prebukirane.

Moderninu vakcinu ranije ove nedelje, odobrila je i EU.

Uz Astra Zeneka oksfordsku vakcinu i vakcinu Fajzer – Bajonteka, ovo je vakcina trećeg proizvođaća odobrena u Velikoj Britaniji gde se ubrzano širi novi, prema prvim nalazima, zarazniji soj koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.