Briselski dijalog neće biti nastavljen pre juna

Briselski dijalog neće biti nastavljen pre juna, ali kada god da bude obnovljen neće usporiti evrointegracije Srbije.

Dijalog se izgubio negde na pola puta između prištinske table sa natpisom politička kriza i beogradske table na kojoj piše izbori. Prognoza – trebaće mu još neko vreme da se pronađe.

Rezultat razgovora i dogovora je uvek bolji rezultat nego nečija jednostrana odluka poručuje srpski premijer. 

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbija spremna da održi reč i ispoštuje svoj potpis, da želi punu primenu briselskog sporazuma i to što pre, ali bez ikakvih ultimatuma ni jedne ni druge strane. 

Za nekoliko dana Hašim Tači i zvanično postaje predsednik Kosova i tom inauguracija trebalo bi da bude zaokružena insistucionalna forma po kojoj bi Priština imala pun kapcitet da implementira sve što je u Briselu dogovoreno. 

Kosovo ne sme da ne bude spremno za dijalog sa Beogradom ocenjuje analitičar Fatmir Šeholi. 

"Kosovo je u krizi, ali ta politička kriza ne bi trebalo da ima nikakve veze sa Briselskim sporazumom, jer bilo koja vlada sutra ili naredne godine, ako bude izbora, mora da nastavi razgovor sa Vladom Srbiji jer je to međunaridna obaveza", kaže Šeholi. 

U međuvremenu iskaču dnevni problemi, kao što je recimo blokada kamiona. U Centru za spoljnu politiku kažu da pravog prodora u noramalizaciji odnosa neće biti dok se naredni koraci ne budu dogovarali na najvišem nivou. Dakle, ništa pre juna. 

"Ne očekujem da će doći do susreta na najvišem nivou dok se ne izabere nova vlada u Beogradu. Ostaje otvoreno formiranje ZSO kao ključno pitanje, za Srbe na Kosovu najznačajnije", kaže Aleksandra Joksimović. 

Toliko puta ponovljeno – napredak u procesu približavanja Srbije EU diktiraće će napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

Srbiju najverovatnije u junu očekuju otvaranja poglavlja 23 i 24 i opšta je ocena da trenutni muk u odnosu sa Kosovom ne može da uzrokuje eventualno odlaganje tog novog koraka u evrointegracijama.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.