Brisel: U toku dogovaranje detalja primene sporazuma, i Đurić potvrdio da Priština neće o ZSO

Do kraja nedelje očekuje se utvrđivanje datuma za početak rada Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i Veća Apelacionog suda za deset srpskih opština. Očekuje se i razrada detalja u vezi sa "potpunom" registracijom Telekoma u kosovskom sistemu, pоčetkom rada baznih stanica MTS-a, kao i za razmenu pisama sa Međunarodnom telekomunikacionom unijom radi dodeljivanja telefonskog pozivnog broja za Kosovo – rezultati su drugog dana razgovora Beograda i Prištine u Briselu, potvrdio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Iako je iz ove kancelarije ranije najavljeno da će tema razgovora biti i Zajednica srpskih opština, i uprkos više napisa u beogradskim medijima protekle nedelje sa naslovima "Uskoro formiranje ZSO", Marko Đurić je, ipak, danas potvrdio ono što je kosovska vlada do sada više puta isticala – da Priština još ne želi da razgovara o ZSO. Ona je jedna od ključnih tema koje delegacija Beograda pokreće u Briselu sa predstavnicima EU, istakao je on. Dodaje da ovonedeljni razgovori – "manje političke", a više "ekspertsko stručni", kako ih ocenjuje – "dosta dobro napreduju". Iz Prištine, za sada, nema detalja o razgovorima koji se vode u Briselu.

"Sada upravo  razgovaramo o sadržini dokumenata koje je Telekom Srbija dobio od prištinskih institucija. Tu su čitavi timovi pravnika i eksperata iz Srbije, iz naših ministarstava i mi pregledamo tu dokumentaciju koju je Priština donela kao predlog. Analiziramo, dajemo naše sugestije, i očekujemo da u rokovima predviđenim sporazumom. Dakle, da do početka decembra taj proces bude kompletiran ukoliko se, naravno, u narednim danima pokaže da ovde ima političke volje," rekao je Đurić.

Pročitajte još:

Tahiri: Blizu konačnog datuma za jedinstveno pravosuđe "u severnom delu države"​

"Očekujem da do kraja ove nedelje budu finalizovani dogovori i utvrđeni datumi za početak rada Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kao i Veća Apelacionog suda," dodao je on.

Objašnjava i da se u Briselu vode veoma intenzivni i "duboko tehnički razgovori", a u cilju, kako je istakao, da se osigura da "do kraja nedelje Telekom Srbije na KiM-u bude u potpunosti registrovan, kako u pogledu prenosa imovine, tako i u pogledu uspostavljanja signala u svim zonama u kojima je to dogovoreno".

"Kada je reč o Telekomu Srbija, očekujem da budu razrađeni detalji vezani za početak rada novih baznih stanica, kojima će biti pokriven značajan deo teritorije naše južne pokrajine, licenca koja će to da omogući, kao i razmena pisama sa Međunarodnom telekomunikacionom unijom vezano za pozivni broj," kazao je Đurić. 

Priština ne želi da razgovara o ZSO

Iako je kao jedna od tema razgovora, iz Kancelarije za KiM – najavljena i ZSO, a što je Priština demantovala, direktor ove kancelarije danas je, takođe, potvrdio da kosovska delegacija još ne želi da razgovara o ovoj zajednici, uprkos tome što se zvanična Priština, kako navodi, obavezala na to na najvišem političkom nivou.

ZSO je jedna od ključnih tema koje delegacija Beograda pokreće u Briselu sa predstavnicima EU, dodaje.

"Mi ovde ponavljamo predstavnicima EU, koje smatramo primarno odgovornima za sprovođenje svih dogovora, da to što se u javnosti ne samo ne govori o ZSO, nego se govori o nekim zajednicama koje prevazilaze granice naše zemlje i nisu ZSO, da to ne doprinosi ni klimi normalizacije odnosa, niti spuštanju tenzija u regionu," rekao je Đurić, ne navodeći detalje na kakvu zajednicu konkretno misli, odnosno da li se to odnosi na nedavno formiranu Uniju albanskih opština.

"Mi kažemo i ovde u Briselu – separatizam ne, saradnja sa Albancima da," poručio je on.

EU integracije da ne budu fokusirane na dijalog BG – PR

Na pitanje novinara da li ocenjuje da je napredak u dijalogu sa Prištinom dovoljno konkretan da bi Srbija napredovala na polju evrointegracija, Đurić je kazao da je on "prevashodno usresređen na dijalog i borbu za popravljanje položaja" srpskog naroda na KiM-u i "ne toliko fokusiran" na odnose Srbije i EU.

"Naravno da sve ono što se dešava u dijalogu ima veze, zbog stava država članica EU, i sa procesom evropskih integracija. Smatram da je za Srbiju daleko važnije ono što se dešava u samoj zemlji, u pogledu jačanja institucija i popravljanja makroekonomske slike, gde se ostvaruje vidljiv napredak. Evropske integracije Srbije nikada ne bi trebalo da budu samo fokusirane na dijalog Beograda i Prištine," zaključio je.

Razgovori u Briselu trebalo bi, kako je prethodno najavljeno, da traju tri dana, međutim, delegacija Beograda najavljuje da će oni verovatno biti produženi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.