Brisel neće prihvatiti Nikolićevu platformu za Kosovo

(Tekst je preveden sa albanskog)

Takozvana nova platforma za Kosovo, koju je najavio predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, neće biti prihvaćena u Briselu, smatra Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Ta platforma neće biti prihvaćena, rekao je on.

"Ukoliko to ne znači poziv da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, to će naprosto biti ignorisano u Briselu. Gledište većine članica EU jeste da je prošlo vreme za razmatranje statusa Kosova. Nesumnjivo, ne postoji interes da se sada razmatraju bilo kakve druge opcije za Kosovo, poput podele. EU smatra da je Srbija sporazumom iz aprila 2013. godine, prihvatila i da Kosovo mora da ostane ujedinjeno i da kosovski Srbi treba da budu integrisani u političke strukture Kosova. U EU je široko rasprostranjeno gledište da je Srbija imala šanse da pokuša da predoči alternative, ali da je taj trenutak sada prošlost," rekao je Lindzi u izjavi za portal "Danas", prenela ja Koha.

Komentarišući zadatke koje će Srbija imati na evropskom putu ove godine, Lindzi navodi da postoje brojni koraci koje treba preduzeti, što pre svega, podrazumeva pronalaženje načina na koji će biti tretirano pitanje Kosova u okviru poglavlja 35.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.