Bregu: Turisti sa Zapadnog Balkana najviše posećuju Srbiju, Crnu Goru i Albaniju

Foto: KoSSev

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu izjavila je da su Srbija, Crna Gora i Albanija zemlje Zapadnog Balkana koje najviše posećuju turisti iz tog regiona.

Bregu je na konferenciji o održivom turizmu u Tirani objasnila da 12 odsto ukupnih posetioca Crne Gore i Srbije upravo dolazi sa Zapadnog Balkana, a 11 odsto u Albaniju, ističući da više od polovine dolazi turistički.

Prema njenim rečima, 2019. godine, pre pandemije koronavirusa, zemlje Zapadnog Balkana posetilo je 12 miliona ljudi, što je tim zemljama donelo ukupan profit od 7,2 milijarde evra i dodala da turizam čini 10,2 odsto regionalnog BDP.

„Period nakon pandemije, prošlog leta, pokazao je da se turizam u svetu oporavio za 70 odsto, dok se turizam na Zapadnom Balkanu oporavio za 92 odsto“, istakla je generalna sekretarka RCC.

Govoreći o Zapadnom Balkanu na turističkoj mapi sveta, Bregu je istakla da je veliki korak ka uklanjanju barijera omogućavanje slobodnog kretanja u regionu.

„Odluka o slobodnom kretanju sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu, kao i odluka o slobodnom kretanju građana trećih zemalja na Zapadnom Balkanu su spremne za potpisivanje i daće veliki doprinos turizmu“, kazala je ona.

Istakla je i značaj ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu i dodala da je od donošenja te odluke, potrošnja podataka u regionu skočila za 500 odsto.

Dodala je i da će Zapadni Balkan i Evropska unija 8. juna započeti proces snižavanja cene rominga na teritoriji EU.

Albanska ministarka turizma Mirela Kumbaro rekla je da zemlje Zapadnog Balkana imaju sličnu kulturu, istoriju i nasleđe i da nam je svima blisko kada posetimo neku od zemalja u tom regionu.

Prema njenim rečima, Albaniju je 2019. godine posetilo šest miliona turista, kao i da u poslednje vreme u Albaniju dolaze turisti iz Amerike, Azije i Australije.

Ocenila je da će Albanija tek biti turistički otkrivena i istakla da ona ima da ponudi i more i planine.

Ministarka je naglasila i da zemlje Zapadnog Balkana treba da rade zajedno, naglašavajući da nisu konkurencija jedne drugima i da je potrebno otarasiti se predrasuda.

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj istakao je da glavni grad Albanije ove godine Evropska prestonica mladih i da na dnevnom nivou ima više od 10 kulturnih i drugih događaja u okviru te manifestacije.

Šef delegacije EU u Albaniji Aleksis Hupin govorio je o Zelenoj agendi Evropske unije i ocenio da bi upravo ona mogla dodatno da unapredi održivost turizma na Zapadnom Balkanu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.