Bratu: Kurtijeve izjave ohrabruju najgori deo kosovskog društva

Šef misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu, ocenio je na sastanku sa srpskim poslanicima  da izjave kosovskog premijera „ohrabruju najgori deo kosovskog društva, što proizvodi strah i nesigurnost za srpsku zajednicu“, saopštila je danas Skupština Srbije, bez preciziranja o kojim izjavama Aljbina Kurtija je reč.

Bratu je takođe, kako se navodi, kazao i da je „bitno zaštiti Srbe koji žive u 24 opštine na Kosovu“.

Šef misije OEBS-a u Srbiji sastao se danas u sedištu Narodne Skupštine Srbije sa šeficom delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini OEBS, Vesnom Marković i članom delegacije prof. dr Žarkom Obradovićem, a teme sastanka bile su aktivnosti delegacije kao i moguće unapređenje saradnje.

Marković je na sastanku istakla da je prošle nedelje delegacija učestvovala na godišnjem zasedanju OEBS-a u Beču i izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da upozna parlamentarce sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu, gde se, kako je rekla „krše ljudska prava nad Srbima povratnicima“.

„Bitno je da parlamentarci budu upoznati sa tim šta se dešava u srcu Evrope i kako se krši pravo na slobodno kretanje srpskih građana na KiM“, navela je.

Marković je takođe pohvalila brzu reakciju Kancelarije OEBS-a u Prištini, koja je osudila nasilje i apelovala na vlasti u Prištini da omoguće slobodno kretanje Srbima, ali je ukazala i da se uprkos toj reakciji, kao i reakcijama pojedinih ambasada evropskih država, i dalje nastavljaju napadi na Srbe povratnike.

Istovremeno, ona je u razgovoru istakla i da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i da je cilj Srbije „postizanje mira i stabilnosti u regionu“.

Prof. dr Žarko Obradović istakao je na sastanku da je bezbednosna situacija za srpske građane na KiM jako teška, da dijalog i saradnja sa Prištinom gotovo ne postoje zato što, kako je kazao, Priština ne želi da razgovara niti da rešava probleme, niti da obezbedi da svi građani na KiM mogu mirno i bezbedno da žive.

Obradović je Bratuu kazao da takva situacija traje dugo.

Kazao je da je prema podacima Evropske komisije, 2000. godine 250.000 ljudi proterano sa KiM, da se samo dva odsto vratilo i da se vrše konstantni pritisci na Srbe da se isele.

On je zaključio da nedostaje Prištinska strana za dijalog, ukazujući na to da Kurti javno govori da neće poštovati ni Briselski ni Vašingtonski sporazum. Ocenjuje da bi međunarodna zajednica na to trebala da reaguje.

Iz skupštine prenose navode Bratua – da je Misija OEBS-a u Srbiji prirodni partner skupštini, a posebno delegaciji i da je tu da pruži podršku, u okviru svog mandata i proklamovanih vrednosti, na ispunjavanju agende rada Narodne skupštine Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.