Bošnjaci nezadovoljni zastupljenošću u biračkim odborima i OIK-u

Bošnjačka jedinstvena lista koju podržava odbornik SO Severna Mitrovica iz Bošnjačke zajednice, Nedžad Ugljanin, zahteva da se jedan predstavnik bošnjačke zajednice, a sa Jedinstvene bošnjačke liste, uključi u Opštinsku izbornu komisiju (OIK), te da se poveća broj predstavnika ove liste u biračkim odborima.
 
U OIK-u  za Severnu Mitrovicu ima 11 članova – 6 srpskih i 5 albanskih. Od 198 članova biračkih odbora Severne Mitrovice za 33 biračka mesta, 115 je srpskih, 79 albanskih predstavnika, 5 bošnjačkih i 4 turska. Što se tiče bošnjačkih predstavnika, oni dolaze iz dve bošnjačke stranke – BSDAK i Bošnjačke jedinstvene liste.
 
Nezavisni poslanik ispred bošnjačke zajednice u SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, smatra da je bošnjačka zajednica marginalizovana po pitanju zastupljenosti u OIK-u, kao i u biračkim odborima, te da je time prekršen Zakon o opštim izborima.
 
“Povodom marginalizacije naše zajednice i od strane CIK-a, a i od strane Opštinske izborne komisije, kao i neuključivanja našeg predstavnika u OIK i biračke odbore, smatramo da je prekršen član 67.3 Zakona o opštim izborima, gde se navodi da će se CIK truditi da obezbedi da sve etničke zajednice sa značajnim brojem u odgovarajućim opštinama budu srazmerno zastupljene u članstvu OIK-a," kaže Ugljanin u izjavi za KoSSev.
 
Nedžad Ugljanin takođe smatra da su ga kao odbornika i jedinog predstavnika bošnjačke zajednice u SO Severna Mitrovica trebali konsultovati prilikom imenovanja članova OIK-a.
 
“Iako sam delegat u Skupštini opštine Severna Mitrovica, to nije uzeto u obzir, već su drugi politički subjekti imjenovali svoje članove pri OIK-u. Niti sam pozvan da imenujem članove OIK-a, niti sam konsultovan u vezi sa tim," rekao je Ugljanin. 
 
On dodaje da je uputio žalbu predsedniku OIK-a Severne Mitrovice i da još uvek nije dobio odgovor. Takođe je naglasio da OIK može samostalno povećati broj članova biračkih odbora uz obaveštenje CIK-a. 
 
“Iako je napisan zahtev predsedniku komisije, on nije našao za shodno ni da odgovori na naše zahteve. Mi ćemo preduzeti zakonske mjere ako se ne ispoštuje učešće naše zajednice koji i sam zakon nalaže. U skladu sa Zakonom o opštim izborima i na osnovu člana 74.1, sastav odbora na glasačkom mestu reflektira strukturu članova OIK-a, a OIK može povećati broj članova komisija biračkih mesta i o tome odmah obavjestiti CIK," objasnio je Nedžad Ugljanin. 
 
U skladu sa svojim zahtevima, Bošnjačka jedinstvena lista je uputila i zahtev Centralnoj izbornoj komisiji u kojem takođe zahteva imenovanje još jednog člana OIK-a ispred Jedinstvene bošnjačke liste i povećanu zastupljenost u biračkim odborima. 
 
Nedžad Ugljanin je jedini bošnjački predstavnik u SO Severna Mitrovica. Iako je na lokalnim izborima bio kandidat BSDAK-a, on u radu skupštine nastupa kao nezavisni predstavnik bošnjačke zajenice, a za ove izbore podržava kandidate novoformirane Bošnjačke jedinstvene liste. 
 
Predsednik Opštinske izborne komisije, Slobodan Dimitrijević je u jučerašnjem razgovoru za KoSSev rekao da je CIK sastavio i imenovao Opštinsku izbornu komisiju, te da se u vezi sa pitanjem zašto ih nema u Opštinskoj izbornoj komisiji moraju obratiti CIK-u.
 
Dimitrijević je isključio bilo kakvu mogućnost da su prilikom sastavljena biračkih odbora Bošnjaci diskrimisani, jer po njegovim rečima, Bošnjaci nisu zastupljeni samo kroz pet članova biračkih odbora dve bošnjačke partije, već i kroz ostale stranke, kao što su lista "Srpska" i SLS, te da tako ima više od 20 bošnjačkih članova biračkih odbora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.