Borelj u utorak u Njujorku sa liderima Z.Balkana; Vučić već tamo sa Đurićem „na brifingu“ pre sastanaka

Vučić i Đurić Njujork
FOTO: BudućnostsrbijeAV/Instagram

Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija okupiće ove i sledeće nedelje u Njujorku brojne zvaničnike iz drugih država. Visoki predstavnik Evropske unije, Žozep Borelj, već je saopštio da je otputova za SAD, a dan ranije isto to učinio je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Borelj će boraviti u Njujorku do 23 septembra. Najavio je veliki broj susreta na visokom nivou tokom 77. zasedanja.

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) saopštila je da će se Borelj danas sastati sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, a da će u ponedeljak učestvovati na panelu „Od Ukrajine do Amerike: jačanje oporavka protiv globalnih potresa“.

Borelj će u utorak okupiti lidere zemalja Zapadnog Balkana na tradicionalnom sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, dok će narednog dana prisustvovati ministarskom sastanku grupe G7, navodi se u agendi visokog predstavnika EU tokom boravka u Njujorku.

Dan ranije u Njujork je otišao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji će, prema navodima beogradskih medija, povodom 77. zasedanja Generalne skupštine UN imati više od 30 sastanaka sa stranim zvaničnicima, a dok će 21. septembra održati i govor.

Juče je ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, saopštio da je spisak do sada potvrđenih sastanaka Vučića i ministra spoljnih poslova, Nikole Selakovića, „impresivan i po broju i po značaju sagovornika“.

U međuvremenu se oglasio i predsednik Srbije iz Njujorka i to u društvu Đurića.

„Marko sportista, u ranim jutarnjim satima, brifuje starijeg druga pred naporne i važne sastanke u Njujorku“ napisao je Vučić u opisu fotografije na Instagramu.

Za to vreme srpska premijerka, ali i kosovska predsednica, nalaze se u Engleskoj, u Londonu.

Ana Brnabić upisala se u knjigu žalosti u Lankaster kući u Londonu, koja je otvorena povodom smrti kraljice Elizabete Druge, dok joj je Vjosa Osmani odala počast u Vestminsterskoj palati, gde je izložen kovčeg sa njenim posmrtnim ostacima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.