Borelj pozdravlja priznavanje tablica – dokaz da je napredak u normalizaciji moguć

Visoki predstavnik Evropske unije, Žozep Borelj, pozdravio je danas uzajamno „priznavanje“ registarskih tablica od strane Beograda i Prištine. 

„EU pozdravlja odluke Kosova i Srbije da jedna drugoj zvanično priznaju registarske tablice za vozila i potpuno ukinu režim nalepnica“, kazao je Borelj.

Tvrdi i da je reč o odlukama koje predstavljaju pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza u sklopu dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

„To pokazuje da je napredak u unapređenju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć i potkrepljuje važnost nastavka rada u okviru Dijaloga koji vodi EU“, poručio je visoki zvaničnik.

Odluke Beograda i Prištine vidi i kao korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, „što u konačnici koristi građanima regiona“.

Reakcija Žozepa Borelja usledila je tek tri dana dana nakon što je kosovska vlada donela odluku o srpskim tablicama, odnosno dva dana nakon što je ista stupila na snagu.

Vlasnici srpskih i kosovskih tablica sada mogu nesmetano da se kreću teritorijom Kosova, odnosno centralnom Srbijom i to bez propratnih procedura, tj. korišćenja stikera.

Oni sa RKS tablicama zapravo imaju ovu pogodnost još od 1. januara, kada je stupila na snagu odluka Vlade Srbije o ukidanju režima nalepnica, koja je zapravo doneta još 25. decembra.

Vlada Srbije je ovu pogodnost omogućila vlasnicima kosovskih oznaka neposredno nakon što su iz saobraćaja na Severu Kosova praktično nestale srpske tablice gradova na Kosovu.

Nakon godina ponavljanja da „nema predaje – KM ostaje“ i teških kriza, uključujući i one sa smrtnim ishodom, krajem se godine uz ćutnju zvaničnog Beograda i prorežimskih medija, završio proces preregistracije vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu na RKS, sa preko 4,200 registrovanih vozila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.